Lezing over het ontstaan van het Landschap van de Veluwe en de Gelderse Vallei Donderdag 2 februari 2023
De lezing werd gegeven door Wim Braakhekke. Hij is ook een Natuurgids bij de Stichting Renkums Beekdal. Wim heeft ons van alles verteld, over hoe het landschap is ontstaan, wat heeft de mens ermee gedaan en wat zie je nu nog van sporen terug in het landschap.
Het landschap van de Veluwe is uniek binnen Nederland en zelfs binnen Europa. Dat komt door de letterlijk bewogen geschiedenis van de Veluwe en de Gelderse Vallei tijdens de voorlaatste ijstijd. Deze heeft grote gevolgen gehad voor de natuur en het historisch landgebruik door de mens. Dankzij de duidelijke patronen in bodem en reliëf is de landgebruiksgeschiedenis nog steeds goed te herkennen. Wie het weet kan het zien, begrijpen en waarderen.
Er was veel belangstelling voor de lezing en werd door zo’n 35 mensen bezocht.
Voor mensen die interesse hebben in wat stukken uit de lezing bezoek eens de site van het Renkums Beekdal https://www.renkumsbeekdal.nl/
en kijk dan onder het kopje gebiedsinformatie.
Deze links zijn wel mooi om te lezen.
De gebiedsinformatie.
https://www.renkumsbeekdal.nl/gebiedsinformatie/de-gebieden/
Het ontstaan van het landschap.
https://www.renkumsbeekdal.nl/gebiedsinformatie/geschiedenis/
En de menselijke bewoning.
https://www.renkumsbeekdal.nl/menselijke-bewoning/
Workshop kerststuk maken 22 december 2022
Op donderdag 22 december werd er weer een Workshop Kerststuk maken georganiseerd . Dit alles onder leiding van Cobi Kerkhoven en haar zus Marian Kamminga en wat hadden ze ook deze keer weer een prachtig kerststuk bedacht !!! Jazeker een Kerststuk en niet een stukje. Het waren allemaal weer prachtige creaties met mooie verse bloemen.
Nadat de voorzitter de deelnemers welkom geheten had, ging een enthousiaste groep aan de slag met het fabriceren van een mooi stukje. Het stukje werd gemaakt op een mooie langwerpige (50 cm) ovale champagnekleurige schaal. Deze ging men opmaken met lekker veel groen. Bovenop kwam een strokrans bekleed met mos en lichtjes en nog wat Kerstversieringen..
Onze dank gaat weer uit na de mensen met name Cobi en haar Zus Marian voor het uitzoeken van de spullen en ook het begeleiden van de workshop. Vergeet niet, dat er achter de schermen altijd nog een aantal mensen bezig zijn om dergelijke activiteiten te organiseren. Denk aan aankoop materialen, klaarmaken van de zaal, serveren van thee en koffie en achteraf het weer netjes achterlaten van de zaal voor een volgend evenement.
Laten we hopen op een mooi 2023, waarin we nog veel leuke dingen kunnen gaan doen met Wijs met je Wijk.
Thrillermiddag 16 december 2022
Onderstaand stukje is van Peter Huijbregts
Daar was dan onze thrillermiddag met een zeer smakelijke pauze hap.
Kirsten Benschop heeft zich volledig uitgeleefd in twee heel verschillende personages, die echter beiden een bijzondere “tic” hadden.
Na het eerste stuk was er gelukkig een pauze met koffie of thee en een zeer geslaagde proeve van bekwaamheid van 4 van onze taartenbakkers.
De foto’s spreken voor zich. De trotse taartenbakkers werden overladen met complimenten voor hun gebakken kunststukjes.
Daarna volgde de tweede thriller, met een dermate ontspoorde personage in de hoofdrol, dat zelfs na het applaus het bedankje van de voorzitter op gepaste afstand plaatsvond.
Eng, hoe je zo meegenomen kan worden in een toneelstuk. Dat leverde de onderstaande reactie op.
Trillermiddag op 16.12.2022 met Kirsten Benschop
Het kan zo maar gebeuren. Er komt iets op je pad, een gebeurtenis die nog heel lang in je geheugen blijft hangen. Zoals voorleesverhalen uit je vroege jeugd, spannende verhalen verteld door rasvertellers. Je hangt aan de lippen, wachtend op de levensles of clou, welke onthutsend kan zijn, maar zeker zal komen, spannend!
Maar dan is er Kirsten Benschop …………….
Vanaf het begin word je volledig in het verhaal getrokken. Hoe is het mogelijk! Er bestaat geen Kirsten meer. Je staat oog in oog met de hoofdpersoon uit het verhaal zelf. Je bent getuige van een heel bijzondere gebeurtenis. Je zit er midden in. Een ware belevenis. Kirsten weet als geen ander het publiek vast te houden en te boeien. Muisstil luisteren zij gespannen toe, vanaf het begin tot het einde.
We hebben intens kunnen genieten van twee gespeelde thrillers, waarbij “Het Hart als Verrader” van Edgar Allan Poe het sluitstuk vormde.
Kirsten Benschop is een geweldige talentvolle actrice waar we trots op mogen zijn. Haar optreden zou zeker kunnen passen in een theaterprogramma. We hopen nog veel meer van haar te mogen beleven.
Vanuit mijn hart, Peter Huijbregts
Een bijzonder geslaagde middag, met dank aan Kirsten, Marja, Wilma, Marian en Peter (de taartencreateurs)
Voor nog meer foto's klik hier
Louis van Overhagen
Voorzitter Wijs met je Wijk Veenendaal Noord-Oost
Wijnproeverij 8 december 2022
Met dank aan Ruud Sokolowski voor het schrijven van dit leuke stukje en het aanleveren van de foto’s van de middag en ook dank voor de mensen van het activiteiten team en verdere vrijwilligers van Wijs met je Wijk voor het wederom verzorgen van een leuke geslaagde middag.
Nou het stukje van Ruud.
Wat een heerlijke middag was het donderdag 8 december 2022.
31 wijnliefhebbers, met een enkele kenner erbij wisten de rechte weg naar de grote zaal op het Aller Erf te vinden. Het team had onder leiding van Ruud en Anja een gezellige intieme sfeer gecreëerd. Een kaarsje op iedere tafel maakte het plaatje compleet.
De presentatie was in handen van Janneke Donker, een gediplomeerde vinologe uit Leusden. Zij was bereid gevonden ons te begeleiden bij het proeven, beoordelen en bespreken van 6 verschillende wijnen uit Europa.
Allereerst moesten wij natuurlijk weten wie zij was en wat haar zo getriggerd heeft om vinologe te worden. Haar verhaal begint in Frankrijk op een wijnchateau met druiven plukken. Ze raakte geïnteresseerd in het hele proces en wilde er meer van weten. Welnu, dat is gelukt. We hebben het aan de lijve ondervonden. Er werd door ons aandachtig geluisterd en uiteraard ook geproefd. We konden allemaal onze eigen proefnotities maken want smaken verschillen, zo is het nu eenmaal. Het werd een bijzondere interactieve middag met veel vragen en mooie antwoorden. Bij iedere proefronde werd nog een speciaal kaasje geserveerd en bij de laatste een tapenade. Met dank aan Anja voor al het voorbereidende werk.
Janneke, nogmaals bedankt voor deze voortreffelijke presentatie. We hebben genoten. De stemming werd ook steeds beter en vrolijker. Een voorproefje voor oud en nieuw? En, liefhebbers, de weg terug, was die net zo lang?
De wijnen die we geproefd hebben vind je hier terug in de bijlage. Ook waar ze gekocht zijn.
Proost. !!!!!
Sinterklaas-Bingo 2 december 2022
Op vrijdagmiddag 2 december speelden we in het zalencentrum Aller Erf onze Sinterklaas-Bingo. Dit alles gebeurde weer onder leiding van onze Bingo-master Jos Schilte en een toeziend oog voor de extra controle onze voorzitter Louis van Overhagen.
De dames van het prijzenteam Riet, Cobi en Martha hadden weer voor fraaie prijzen gezorgd. Waarvan diverse prijzen ook beschikbaar gesteld waren door onze sponsoren.
De zaal zat echt behoorlijk vol en de belangstelling was groot. Nadat iedereen een kopje thee of koffie had en een plekje gevonden kon de Bingo beginnen. We speelden 5 ronden met in elke ronde 3 verrassende prijzen. Ook hebben we daarna nog een paar Bonusronden kunnen spelen.
De sfeer was gezellig en er waren grote winnaars en ook minder grote winnaars en sommige gingen helaas met lege handen naar huis, maar wel met het gevoel dat we terug konden kijken op weer een geslaagde leuke middag van Wijs met je Wijk.
Zonder de inzet van diverse vrijwilligers die voor en achter de schermen werken om activiteiten van Wijs met je Wijk mogelijk te maken gebeurt er natuurlijk niet veel, dus als dank stond er voor deze mensen nog een leuke tas van de Eekhoeve met wat lekkernijen. Deze tassen waren beschikbaar gesteld door de gemeente Veenendaal.
(Kerst)engelen Schilderen donderdag 24 november 2022
Onder leiding van onze inmiddels bekende, schilderes en buurtgenoot Anja Sokolowski is er een
workshop schilderen georganiseerd met als thema “(Kerst)engelen”.
Hier een paar foto's die een impressie geven van deze leuke middag.
lezing Langer zelfstandig wonen 18 november 2022
Aan de hand van de nodige PowerPoint slides werden we meegenomen in de demografische ontwikkelingen van Veenendaal in de komende periode.
Dat ging van de bevolkingsopbouw, via de Huishoudenssamenstelling tot de leeftijdsopbouw vanaf nu tot 2040.
Vervolgens werd er ingegaan op hoe geschikt de woningen in de diverse wijken zijn om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen, dit met eventuele noodzakelijke aanpassingen indien mogelijk.
Na de uitleg welke visie de gemeente heeft op ouder worden en de daarbij horende woonwensen, werd nader ingegaan op de toekomstige uitdagingen.
Na de pauze was er ruimte voor discussie over een aantal stellingen en over welke verwachtingen er leven over verantwoordelijkheden en rollen in het langer zelfstand kunnen blijven wonen.
Na dank gezegd te hebben aan Scott de Boer en Jos Schilte voor het geven van de presentatie en het leiden van de discussie werd de middag afgesloten.
Door hier te klikken komt u in de presentatie.. !!
American High Tea 3 november 2022
Een High Tea van en door de buurtbewoners van de wijk Noord Oost. Het was al weer een tijdje geleden dat we een High Tea konden organiseren maar donderdag 3 november was het zover, in het Zalencentrum Aller Erf aan het Ronde Erf.
Het was een American High Tea, waarbij het de bedoeling was dat de deelnemers zelf hun hapjes en lekkere creaties zouden meenemen om zo van elkaars bakkunsten te kunnen proeven. Uiteindelijk stonden er zoveel gerechtjes op de tafel dat er een zeer ruime keuze was. Het varieerde van zoet naar hartig, van heel kunstig zelf gemaakt tot iets gekocht in een winkel.
De sfeer was als vanouds erg goed en de gesprekken aan de diverse tafeltjes kwamen ook goed op gang. Uiteindelijk gingen we om een uur of 5 naar huis, waarbij ik het vermoeden had dat de meeste niet meer hoefden te koken die avond.
Dank jullie wel bestuur en sponsors voor dit leuke evenement.
Lezing/presentatie Energietransitie en Duurzaamheid 21 oktober 2022
Het was alweer bijna 4 jaar geleden dat we door de gemeente Veenendaal werden geïnformeerd over de energietransitie. Inmiddels is er veel gebeurd. De coronapandemie, de CO2 uitstoot, de opwarming van de aarde en de oorlog in Oekraïne hebben er mede toe bijgedragen dat het klimaatvraagstuk en energieverbruik voortdurend in het nieuws is.
Zitten we nog op schema naar een energieneutraal Veenendaal? (De route naar 2050) Wat kunnen wij de komende jaren verwachten? Hoe betaalbaar wordt onze energie? Moeten we wel van het gas af? Zijn er alternatieven en hoe verdedigbaar zijn deze alternatieven? Samen naar een energie neutrale samenleving.
Hoe ziet de gemeente dit en hoe gaan ze hier invulling aan geven? Kortom veel vragen. Dus weer tijd om een update te krijgen van onze specialisten bij de gemeente.
Er is hierover een presentatie gegeven door Bob Dijkman Dulkes en Frederik Oudman
Door hier te klikken komt u in deze presentatie.
Midgetgolf in Bennekom 15 september 2022
Ter afsluiting van het zomerseizoen leek ons een rondje midgetgolf wel weer gepast. Het weer zat gelukkig mee, want er waren een aantal mensen op de fiets richting de Midgetgolfbaan van de Dikkenberg in Bennekom getogen en dat is best wel een afstand. De rest kwam met de auto. Dit was alweer de laatste buitenactiviteit van deze warme en hete zomer. En hoe jammer is dat, want we hebben afgelopen zomer een aantal leuke activiteiten gehad en zien nu uit na de binnen activiteiten.
Nadat iedereen voorzien was van een golfclub en er teams waren samengesteld gingen we naar de banen. Deze varieerden in moeilijkheidsgraad en waar de een zonder moeite het balletje in een of een paar slagen in de hole wist te tikken, waren er toch een paar lastige banen bij. Maar uiteindelijk ging het toch om de lol, er even uit zijn en bij te kletsen met de mensen die meegegaan waren uit onze wijk en daar gaat het toch om.
Aan het eind van deze mooie en gelukkig droog gebleven middag was er voor iedereen een drankje en een lekkere punt appelgebak op het terras, waar inmiddels niet alleen de appelpunten geteld waren. We hadden een winnaar en ook sommige die het wat minder gedaan hadden. Gelukkig draait het niet om de winst of verlies, maar om het samen hebben van een leuke middag. Na de afsluiting ging iedereen weer op huis aan, met een leuke ervaring rijker.
Voor nog meer foto's van dit uitje klik hier.
Zomeractiviteit 12-08-2022 Bierproeverij en rondleiding bij Stadsbrouwerij Wageningen
Op 12 augustus stond er een rondleiding en bierproeverij bij stadsbrouwerij Wageningen op de planning.
Met een groep van 15 personen vertrokken wij van Veenendaal naar Wageningen. Een drietal trotseerden de zomerhitte en ging op de fiets en de rest ging met de auto. Het was even wachten tot de groep compleet was bij de brouwerij, want sommige waren al een beetje de weg kwijt, voordat er ook maar een biertje genuttigd was.
De rondleiding werd gegeven door Ivo een enthousiaste jongen die vertelde over hoe met lokale en streekproducten de meest lekkere biertjes tot stand komen. Gerstemout komt bijvoorbeeld van stichting de Wageningse Korenschoof.
Deze boeren wonen op de Wageningse Eng en in de zomer en het vroege najaar kun je daar de schitterende gerstvelden bewonderen. Het mouten gebeurd iets verder, bij Dingemans in Stabroek. Dit is de dichtstbijzijnde mouterij die nog een kleine moutvloer heeft. zodat de gerst niet vermengd wordt met andere partijen. Deze mout is de basis voor ieder bier dat ze brouwen, soms 100% lokaal en soms minder omdat erg speciale mouten niet lokaal te verkrijgen zijn.
Tijdens de uitleg werd er verteld hoe de brouwketels gevuld worden met de juiste hoeveelheden ingrediënten en ook niet onbelangrijk de goede temperaturen in de brouwketels. Hierna wordt het product gefilterd en ook het restproduct de zogenaamde bierbostel wordt weer hergebruikt. Deze moutresten dienen als varkensvoer voor de Stadsvarkens in Ede. En sinds 2017 maakt een lokale bakkerij heerlijk bierbostel brood met deze moutresten.
Uiteindelijk laat men het brouwsel een tijd rusten in grote opslagtanks met daarop precies aangegeven wat voor soort bier er inzit en hoe lang het duurt voor men het kan gaan bottelen.
Tijdens de rondleiding werden er ook een drietal verschillende bieren gepresenteerd in proefglazen. De stemming in de groep steeg met alcoholpercentage en uiteindelijk streken we nog neer op het terras buiten om nog na te genieten van de bitterballen met uiteraard een lekker biertje en voor sommige BOB‘ers onder ons een ter plekke gemaakte Radler.
Voor de liefhebbers staan er nog een aantal foto's in een map Klik Hier.
onder andere met dank aan Wim Broekman voor zijn bijdrage.
Het was weer een geslaagd uitje met dank aan ons bestuur en ook onze sponsoren die deze Wijs met je Wijk initiatieven steunen.
Zomeractiviteit 01-07-2022 Bezoek Kersenhut Cothen
Vrijdagmiddag 1 juli ging een redelijk groot gezelschap van Wijs met je Wijk Noord-Oost naar de Kersenhut te Cothen.
Te midden van de hoogstam kersenboomgaard is er de Landwinkel en Schenkerij van de Kersenhut. Daar op die heerlijke plek tussen Cothen en Wijk bij Duurstede genoten we eerst aan een lange tafel van een lekker kopje koffie met een kersenvlaaitje. En er was gelegenheid om even bij te praten en te socializen met de bewoners uit onze wijk.
Hierna brachten we een bezoek aan het bijzondere Kersenmuseum. In dit (interactieve) museum konden we kennis maken met de rijke historie van de kersenteelt, waarbij begrippen als traditie, trots, cultuur, mooie verhalen, nostalgie en saamhorigheid terug te vinden zijn. Ook kon je zien hoe eeuwenoude tradities vorm gegeven zijn naar onze huidige tijd.
Bijzonder is ook de veilingzaal waar de originele klok, bankjes etc van de fruitveiling van Wijk bij Duurstede uit 1949 te bezichtigen zijn.Hier konden we testen of je over de juiste “handelsgeest” beschikt door middel van het Veilingspel en laten we het er maar op houden, dat het voor de meeste van ons geen winstgevende zaak was.
Hierna was er nog tijd voor de kersenpit spuug wedstrijd, waar het de bedoeling is dat je op een heuse wedstrijdbaan kijkt hoever je een kersenpit kunt uitspugen. En sommige enthousiastelingen waagden zich hier aan.
Hierna was het tijd voor een laatste rondje en togen we weer op huis aan met eventueel ter plekke gekochte kersen. Er was keuze genoeg bij de kraam.
We willen ons bestuur weer hartelijk danken voor het organiseren van dit leuke uitje en we hebben een gezellige middag gehad om op terug te kijken
Overigens zijn er wat meer foto's gemaakt en die kunt u hier vinden.
Ons avontuur in het wilde Arboretum 19 mei 2022
De nattigheid die was voorspeld is ook daadwerkelijk over ons heen gekomen. Op weg naar ons eerste uitkijkpunt over de Rijn begon het al stevig te waaien en kort daarna, ca 14:15 uur, werden we overvallen door windstoten en veel regen. Als de bliksem begaven we ons met gevaar voor eigen leven naar het koffie- en theehuis alwaar we tot rust konden komen in een grote groepsruimte. Vieze voeten, kapsels verruïneerd, schoenen onder de modder en parapluies in de hand.
Toen we binnen waren zagen we pas goed hoe het buiten tekeer ging. Gelukkig waren er genoeg tafels en stoelen beschikbaar waar we ons in konden neervlijen. En terwijl de storm in korte tijd over ons heen raasde, genoten wij van ons bakkie koffie met gebak in het theehuis van het Arboretum.
Volgens buienradar moesten we tot 15:15 uur binnen blijven, daarna zou het opklaren. Dat klopte, maar alles was nat en donker. Er werd besloten huiswaarts te keren. Gelukkig geen takken op de auto's. Onderweg naar huis zagen we nog veel afgewaaide takken en zelfs omgewaaide bomen. De natuurkrachten hebben hun sporen achter gelaten.
Wij kunnen in ieder geval terug kijken op een spannend avontuur. Doet het van de winter altijd weer goed bij de openhaard.
Oh ja, de enige stoere wijker die het op de fiets aandurfde was Bertus Sasbrink, ja wie anders.
Voor wat meer foto's klik hier
Verhaaltje en foto's aangeleverd door onze reisleider Ruud Sokolowski
Workshop Paasdecoratie maken 14 april 2022
De workshop Paasdecoraties maken was met 25 deelnemers weer een succes te noemen.
De ambiance in de zaal van het Aller Erf was gezellig.
Onder het genot van een kopje koffie of thee en de bezielende leiding van onze creatieve Cobi Kerkhoven, werden er weer de leukste stukjes gemaakt.
Er werd een stukje gemaakt met metalenring (voor gemonteerd) op een grote boomschijf. Ik heb zo’n vermoeden dat onze Jan kerkhoven hier ook bij betrokken is geweest.
Uiteindelijk mochten de resultaten er weer wezen en rest ons niets anders, dan het activiteiten team en met name onze Cobi te bedanken voor een leuke middag.
Portret tekenen donderdag 31 maart in het zalencentrum Aller Erf!!
Hoezo geen creativiteit binnen Wijs met je Wijk? Zeker wel.
Een elf-tal dapperen gingen de uitdaging van Mieke Segers aan om zich eens te wagen aan Portret tekenen.
Eerst moest er natuurlijk van alles voorbereid worden, tafels afplakken, kwasten uitpakken, schildersdoek klaarleggen en de nodige verf klaarzetten.
Maar toen waren we er ook klaar voor. Vol goede zin en een positieve grondhouding kwamen ze binnen hoor: de schilders in spe.
Na een korte inleiding van Mieke over hoe te werk te gaan, daalde een weldadige rust neer in het Aller Erf. De concentratie was groot.
Met hier en daar een helpende hand, kwamen er verrassend goede afbeeldingen op het doek.
De resultaten hieronder.
Naast al deze creativiteit werd er ook op het scherpst van de snede geklaverjast. De middag werd met 3 potjes tot de 1500 punten gevuld.
En hoewel het tellen van de behaalde punten menigeen te snel ging, waren er geen klachten over de uitkomst.
Kortom, het was weer een mooie middag.
High Tea 18 maart 2022 bij het Aller Erf.
Dit was de eerste binnen activiteit dit jaar een mooie High Tea. Deze activiteit werd verzorgd door Bommm Smaakmakers.
Bij binnenkomst kon iedereen eerst een kopje koffie of thee halen. Vervolgens kozen we een leuk plekje aan een van de tafels met andere deelnemers. De insteek was dan ook dat we elkaar weer eens ontmoeten en konden bijpraten over van alles en nog wat. Het was zelfs toegestaan om tijdens de High Tea ook eens bij een andere tafel aan te schuiven. :-)
Louis onze voorzitter en Ruud voorzitter van de activiteiten groep hielden een korte toelichting over activiteiten die nog op stapel staan en hoe we er als Wijs met je Wijk Noordoost financieel voorstaan. Dit zag er allemaal prima uit.
Wat er ook prima uitzag waren de tafels met lekkernijen voor de High Tea. Met voor de pauze een hartige hap, tijdens de pauze een heerlijk bospaddenstoelen soepje en na de pauze de zoete versnaperingen. Het zal u niet verbazen dat alles er inging als zoete koek en in een goede sfeer werd er van genoten.
Ruud vroeg aan de zaal om eens in je omgeving te kijken of er wellicht nog mensen waren die misschien ook wel eens aan activiteiten deel zouden willen nemen, maar nu misschien wat drempelvrees hebben. Hoe leuk zou het zijn om ook deze mensen over de streep te trekken en ze met het concept van Wijs met je Wijk kennis te laten maken. Er is hier budget voor en er is ook al nagedacht over activiteiten hiervoor.
Uiteindelijk komt er aan alles dan toch weer een einde en ging iedereen weer huiswaarts. Voor mijn gevoel een geslaagde middag en we willen ons bestuur bedanken voor de organisatie en ook met name de Wijkkerk en het Open Hof bedanken voor de gastvrijheid en de accommodatie .
Wijnproeverij 11 november 2021
Donderdagmiddag 11 november is er door het WMJW team een heerlijke wijnproeverij georganiseerd met wijnen uit de Noord-Italiaanse streek Friuli Venezia Giulia. Na de verplichte QR controle aan de deur waren er uiteindelijk zo’n 31 proevers aanwezig om van deze middag te genieten.
De presentatie werd verzorgd door Hans en Menzo van het wijnhuis Friulvin. De amuses tussen de wijnen door werden gepresenteerd door Ada en Wim van Adarte.
Hans geeft aan de hand van een presentatie uitleg over de streek, waar de wijnranken groeien, bodemgesteldheid en het uiteindelijke rijpingsproces.
Voor de liefhebbers hier staat de presentatie (klikken)
Er blijken dus categorieën aan wijnen toegekend te worden en dat zou een aanduiding moeten zijn voor de controle en kwaliteit van de wijn.
DOCG is de afkorting van Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Een keurmerk, sinds 1963, om de kwaliteit van wijnen voor wijndrinkers herkenbaar te maken. DOCG wijnen zijn van een bijzonder hoge kwaliteit, het predicaat van DOCG wordt zeer spaarzaam toegekend. Jaarlijks worden de wijnen gekeurd door een proefcommissie.
DOC betekent in het Nederlands: gecontroleerde benaming van oorsprong. Zoals hierboven al beschreven garandeert deze benaming de kwaliteit van de wijn. In deze wijnwetgeving worden bepaalde bewezen wijntechnieken opgenomen die garant staan voor kwaliteitswijn (vooral om experimenten te voorkomen).
IGT (Indicazione Geografica Tipica) wijnen zijn dus wijnen uit een bepaalde Italiaanse regio, waarvoor niet per definitie kwaliteitseisen worden gesteld. Wel moet 85% van de druiven afkomstig zijn uit de regio waar zij de naam van draagt.
VDT dat is wijn van een lokale wijnboer. Een soort tafelwijn.
Na uitleg over de manier om een wijn te beoordelen kon de proeverij beginnen.
Dit is een proces van walsen in het glas, kijken hoe de kleur is, ruiken en een slokje nemen in de mond om te beoordelen hoe de wijn uiteindelijk in de smaak valt.
In totaal werden er zeven mooie wijnen gepresenteerd en mocht een ieder voor zichzelf de wijn beoordelen op een Wijn-Proefformulier. Het ging daarbij om kleur, geur en ook niet onbelangrijk hoe smaakt de wijn.
We hebben geproefd een Friulano van het wijnhuis Ferrin, een Pinot Gricio van het wijnhuis Gelisi, een Ribolla Gialla Supereriore van het wijnhuis Reguta, een Refosco dal Peduncolo Rosso van het wijnhuis Ferrin, een Pignolo Superiore van het wijnhuis Reguta, een Garant Superiore van het wijnhuis Reguta en uiteindelijk een dessertwijn Moscato Rosa ook van het wijnhuis Reguta.
Tussen de wijnen door kwamen er lekkere Amuses voorbij op toastjes variërend van forel Pate, tot salami en een mooie kaas. Als laatste een toetje die bij de Dessertwijn goed paste.
De stemming werd steeds vrolijker naarmate de proeverij vorderde en uiteindelijk kon je ook nog de geproefde wijnen, salami en kaas bestellen, die keurig thuisbezorgd werden.
Verder vertelde Ada nog wat over georganiseerde groepsreizen naar wijngebieden via www.adartereizen.nl , waarbij er rekening gehouden kan worden met de wensen van de reizigers.
Even waren we de Virologen vergeten en hebben we ons kunnen richten op Vinologen. Met dank aan de presentatoren was het al weer een geslaagde middag en met rode kleurtjes en enigszins rozig kon iedereen weer op huis aan.
Workshop Vilten vrijdag 05 november 2021
Vrijdag 5 november is er onder leiding van Carla van Laar een Workshop vilten gegeven. Een groep enthousiaste deelnemers ging aan de slag om een mooie Vilten Bloem te maken. Een impressie van deze leuke middag en het eindresultaat in foto’s kunt u (klik hier) vinden.
De Pub Quiz van vrijdag 29 oktober 2021
Na een eerder uitstel in verband met de Corona perikelen kwam het er dan eindelijk van en konden onder het genot van een kopje Koffie of thee en een schaal borrelhapjes die na de pauze rondging de deelnemers hun brein laten kraken met deze Pub Quiz. De locatie was weer het Aller Erf.
De Quiz ging over acht ronden en de deelnemers waren over acht tafeltjes met per tafel drie personen ingedeeld. Nou een tafel had er vier en wat hersencellen meer ter beschikking, maar dat mocht de pret niet drukken. (ze werden tenslotte geen winnaar)
Dit alles stond onder de deskundige leiding van Louis van Overhagen die als streng doch rechtvaardige Quiz Master optrad. Zijn vrouw Rina hield de puntentelling bij, dus het bleef allemaal in de familie en hadden we geen notaris nodig om te toetsen of het er allemaal wel eerlijk aan toeging. Louis was af en toe ook mild en keurde heel soms meerdere antwoorden goed.
Gedurende de acht ronden kwam er op ieder gebied wel wat voorbij. Van kennis van bekende personen, algemene kennis tot zelfs logo’s van apps op de telefoon. Sommige teams scoorden de ene ronde fantastisch, maar in een andere ronde kraakten de hersens en hadden ze er geen actieve herinnering aan.
Na afloop gingen er nog een aantal wat drinken bij Bomm en dat was al weer een afsluiting van een geslaagde middag. Wederom dank aan ons bestuur voor de organisatie en op naar de volgende activiteit en laten we hopen dat nieuwe Corona maatregelen nu weer niet roet in het eten gaan gooien, want ik weet zeker dat veel mensen uitkijken naar de komende leuke activiteiten.
Spelletjes Middag 22 oktober 2022
Vrijdag 22 oktober was er dan de spelletjesmiddag. De activiteit was al een keer uitgesteld, omdat de grote zaal van het Ronde Erf nog niet helemaal Corona proof zou zijn. Gelukkig wist ons bestuur er uiteindelijk een mouw aan te passen en konden de liefhebbers zich onder het genot van een kop koffie in de spelletjes competitie storten. Concentratie alom en je kunt zelfs onze voorzitter in actie zien op een bijgevoegde foto hier. Al met al weer een leuke middag voor een aantal Wijs Met Je Wijkers en als Corona geen roet in het eten gaat gooien, dan staan er nog een aantal leuke activiteiten op de planning.
Wandeling Grebbelinie met gids en drankje Grebbelounge 12 augustus 2021
Klokslag 14.00 uur stonden er 28 Wijs met je Wijkers te trappelen om meer te horen van en over de Grebbelinie in ons eigen Veenendaal (Renswoude).
Allereerst werden we voorgesteld aan de Gids van de dag: Huub de Kock. Niet geheel toevallig een eigen buurtgenoot.
De groep werd in 2 delen gesplitst, zodat iedereen goed kon horen wat Huub allemaal te vertellen had.
De eerste groep ging op pad met Huub, de tweede groep ging eerst de expositie bekijken (en filmpje ), en daarna gelijk maar even het drankje doen..
Na een dik uur, iets langer dan verwacht, werden de rollen omgedraaid en ging groep twee aan de wandel.
Wie wist dat er zo’n bijzonder stukje geschiedenis zo dichtbij was? Op loop afstand stonden er twee bunkers, één van oorsprong Nederlands, en één van oorsprong Duits. Allebei binnen 10 minuten lopen van het Fort.
Het Fort aan de Buursteeg is één van de grootste en belangrijkste verdedigingswerken van de Grebbelinie. Het werd in 1786 aangelegd op de plaats waar de Buursteeg en de Slaperdijk elkaar kruisten. Vanwege de omvang van het fort konden er enige honderden militairen bivakkeren binnen de vestingwallen.
Het fort heeft niet alleen in de oudheid dienst gedaan, maar ook een prominente rol gespeeld in de tweede wereld oorlog.
Ik ga natuurlijk niet vertellen wat onze gids veel beter kan. Onderstaande foto’s geven een mooi beeld. En met een gids als Huub komen er heel veel weetjes en eigenaardigheden boven water. Top gedaan Huub.
Een beetje lekker gemaakt? Ga gerust eens langs, een flink aantal buurtbewoners kunnen beamen dat het daar aangenaam toeven is.
Fietstocht, Picnick en wandeling Quadenoord 29 juli 2021
Maar liefst 22 deelnemers gingen in op de uitnoging van de Wijs Met Je Wijk activiteiten commissie om een fietstocht en wandeling te maken in het Renkumse Beekdal.
Met een 17tal deelnemers gingen we per fiets naar het informatie centrum de Beken bij Renkum. Sommige reden nog met een fiets voortgedreven door ouderwetse spierkracht en het merendeel met een elektrieke fiets. Toch hebben we het peloton aardig bij elkaar weten te houden. Een aantal deelnemers was per auto gekomen. Het was gelukkig droog onderweg en door de tegenwind hier en daar kwamen we met roze wangen en zin in een versnapering aan.
Toen iedereen goed en wel bij Boscafé de Beken samen met Ruud onder de Tarp zat barste de hemel los en viel er enige tijd een enorme hoosbui. Iedereen werd voorzien van een versnapering en ook konden we even Illegaal de meegebrachte lunch tot ons nemen. Het was best gezellig zo met zijn allen, maar we zouden toch ook nog een wandeling maken.
Uiteindelijk werd het droog en gingen we op pad met gelegenheidsgids Sjaak Schouten. Eerst maar eens uitgelegd hoe het Beekdal nu ontstaan is. Het Renkums Beekdal vormt zich tijdens de voorlaatste ijstijd, het Saalien, rond 150 duizend jaar geleden. Het smeltwater van landijs schuurt de huidige Renkumse en Heelsumse beekdalen uit. Doordat in het beekdal plaatselijk water bleef staan ontstaat veengroei. De aanwezigheid van veen en stromend water maakt het gebied geschikt voor landbouw. De vele grafheuvels uit de steen- en ijzertijd langs de randen van het dal wijzen er op dat zich al vroeg mensen in het gebied vestigen.
Ook komen we langs een van de oudste papiermolens van Nederland. Papiermolen Quadenoord voor het eerst genoemd in 1703. Deze molen had in 1872 6 bakken waar papierpulp in geslagen werd met 26 hamers. De molen werd in 1872 omgebouwd tot korenmolen. Deze brandde in 1874 af maar herbouwd als kleinere korenmolen. Momenteel wordt de molen gerestaureerd onder andere met geld van de Bankgiroloterij.
Aan de beek ligt Het Grote Huis van landgoed Quadenoord. Het werd gebouwd aan het begin van de 20ste eeuw in de stijl van de Amsterdamse School. Dat kun je zien aan verschillende details, zoals bijvoorbeeld het erkertje op de tweede verdieping. Ook in het huis er verschillende nog originele versieringen in de stijl van de Amsterdamse School. Ook behouden gebleven is de garage die in bouwstijl overeenstemt met het landhuis. De familie Koker heeft dit landhuis van 2010-2012 geheel hersteld. Het landgoed is al zo’n 130 jaar in handen van deze familie en behelst onder andere maneges, natuurcamping en beeldentuin. Ook wordt er hout verkocht uit het bos.
De weg gaat verder langs de maneges en langs de Oliemolenbeek. Sjaak vertelt het een en ander over het verval van de beken, doordat de sprengen opdrogen, er water onttrokken wordt voor de landbouw en ook dat de leemlaag onder de beek hier en daar kapot gegeaan is waardoor er geen water in de Molenbeek blijft staan. We komen langs het plekje waar een theeprieel heeft gestaan en Sjaak vertelt over het Witte Wief dat er nog altijd ronddoolt in de bossen rond Quandenoord. Quandenoord dankt overigens zijn naam aan een rondtrekkende Germaanse stam de Quaden die zich daar een tijd gevestigd had, vandaar de naam Oord.
Het verhaal van het Witte Wief versteld dat er een jonkvrouw van kasteel Grunsfoort bij Renkum was die weigerde over de aarde te lopen, omdat anders haar schoentjes vies weren. De vrouwen van het dorp moesten lakens op de grond leggen als ze zondags naar de kerk ging. Toen ze stierf was er niemand bedroefd. Het lichaam werd op het plaatselijke kerkhof begraven. De volgende dag kwamen er boeren voorbij en zagen de kist weer boven de grond staan. Ze begroeven de kist wederom en weer stond de kist de dag erop boven de grond. Toen zei men bij het leven wilde ze de aarde niet en nu wil de aarde haar niet. Toen heeft men de kist op een mestkar gelegd, en een paard ervoor op hol laten slaan. Het ging dwars door alles heen, door struiken en over greppels, het was verschrikkelijk om te zien. En bij Kwadenoord trapte het paard de kar van zich af en de kist met de juffer erin kukelde over de kop in de beek, en er was niemand die hem eruit haalde. Maar 's nachts dan spookt het daar; en in de maneschijn, als het water net zo wit is als een witte loper, dan kan je de juffer daar nog zien wandelen, en blijf er dan maar uit de buurt, of er kon je nog wel eens iets erg overkomen.
Verder gaat de tocht langs het herenbad in het bos, waar de rijkere mensen en naar men zegt Koningin Emma wel eens een bad genomen hebben. Over de vlonder, waar sommige van ons nog een uil konden spotten in de boom en wat ons nog een prachtig uitzicht gaf over het beekdal. Uiteindelijk via het kabouterpad weer terug naar Boscafé de beken, waar we op dezelfde plek en deze keer met een lekker zonnetje nog een lekker drankje hebben genomen. Vervolgens met het hele gezelschap weer op huis aan.
Het was een mooie enerverende dag en we danken de organisatie van het Wijs Met Je Wijk team voor het organiseren van deze leuke trip.
Voor mensen die interesse hebben in wat meer foto's Klik Hier
Groene Grens excursie wandeling van 08 juli 2021
Dit stukje is een bijdrage van Els en Peter Huijbregts
Bij stralend weer en onder bezielende begeleiding van natuurgids Carlo van de Weerd konden de deelnemers volop genieten en kennis nemen van de flora en fauna in dit voor eenieder vrij toegankelijk, interessant gebied. Overal staan natuurgebieden onder druk van oprukkende bebouwing. Hier vindt u nog met heel veel moeite instand gehouden resten van enige hectaren z.g. "Blauwgrasgronden". Dit zijn specifieke gebieden waar niet door regen, maar door kwelwater in laag gelegen gebieden een heel specifieke vegetatie ontstaat. Niet alleen blauwachtige grassen, maar een keur aan vele prachtige planten zijn er te zien, soms zelfs zeer zeldzame. Dat kwelwater, water dat na regen in hogere gebieden tot grotere diepte in de grond dringt en zich langzaam verplaatst naar de oppervlakte in lagere gebieden en soms wel honderden jaren onderweg is en allerlei mineralen van onderweg met zich meedraagt.Blauwgrasgronden zijn schrale gronden met veel moeras.
We zagen het summiere verschil tussen de veel voorkomende kleine ratelaar en de zeldzame harige ratelaar. Hier zijn wel dertig wilde orchideeën te bewonderen, zoals de bos orchidee, de gevlekte variant en de moeras wespenorchus.Ook werd gewezen op de in bloei staande marjolein, op muskuskaarsjeskruid en wilde peen (peenkruid). Verder zagen we St. Jacobskruid, wilde rogge, hopklaver, moeras spirea, enige moerasdieren, vlinders en nog heel veel meer.
Tijdens een ingelaste pauze konden we genieten van diverse koeken op een schaduwrijke plek.
We hoorden van een bijzondere samenspel van plant, vlinder en mier om de soort te doen voortbestaan en kijken met nog meer eerbied naar de vele wondertjes in onze zo nabije natuur.
Dank aan de organisatie voor deze bijzonder fijne belevenis.
Midgetgolf Doorn vrijdag 11 september 2020
Met 19 man en vrouw sterk zijn we naar Parkhuys Rosarium in Doorn getogen om volgens alle regels van het edele Midgetgolf de krachten met elkaar te meten.
Van alle deelnemers hadden er zelfs 9 het aangedurfd om op de fiets te gaan. Keurig op tijd sloten zij aan bij de andere deelnemers om eerst even wat te drinken ( en ja er was ook taart). Vervolgens moesten we er toch echt aan geloven.
Marian had keurig bepaald dat er 3 deelnemers in een flight zaten en dat die allemaal op gepaste afstand van de andere deelnemers konden spelen. Of er echte talenten zijn ontdekt tijdens het spel is wat onduidelijk, wel is duidelijk geworden (door het volume en de gelaatsuitdrukkingen) dat er veel fanatisme onder onze deelnemers zat.
De score werd door iedereen netjes en vooral eerlijk bijgehouden, er stond immers een prijs tegenover.
Na afloop van het parkoers (18 holes met gekmakende moeilijkheidsgraad) werden de scores geteld en waren er winnaars en bijna winnaars. De scores liepen uiteen van 58 slagen naar 88 slagen. De prijswinnaar staat op de foto.
Moe maar voldaan weer op huis aan.
Om nog meer foto's te bekijken Klik hier
Passiflorahoeve – Vlindertuin, Harskamp donderdag 20 augustus 2020
Wat zijn er toch een mooie dingen te ontdekken op niet eens zo'n grote afstand van Veenendaal. Op 22 fietskilometers ligt in het plaatsje Harskamp de Passiflorahoeve.Dit is een overdekte vlindertuin met buitentuin met een totale oppervlakte van 16.000 m2. Het complex, dat bij een oude Veluwse boerderij is gesitueerd, bestaat uit 5 bijzondere en prachtige vlindertuinen. Daarnaast vindt u hier een grote collectie Passiflora’s, Fuchsia’s, Hibiscussen, Dahlia’s, Irissen, Lelies en diverse andere kuipplanten. Deze combinatie en omvang is bijzonder uniek.
We troffen daar een Europese vlindertuin, Europese vlinderkwekerij, Tropische vlindertuin, Tropische vlinderkwekerij en een Europese buiten- vlindertuin. In de verschillende vlindertuinen fladderen de ruim 90 soorten dag- en nachtvlinders heerlijk rond en drinken ze van de nectar van de aanwezige planten en fruit.
Een achttal stoere fietsers vonden het een goed plan om het bezoek op de fiets te gaan doen. Hulde.
Tegen een uur of twee waren we met 21 deelnemers klaar om de koffie en taart soldaat te maken, alvorens de tocht door de kassen en de tuin te gaan maken. Piet Moerman (de eigenaar) kwam eerst wat vertellen over hoe het zo gekomen is en waar het bedrijf inmiddels voor staat. Zoek op een regenachtige dag de passiflora hoeve op internet maar eens op.
En toen werden we losgelaten op het terrein. Via de kassen met poppen en vlinders in alle soorten en maten, was ook de tuin te belopen met daarin heel veel vliegende beestjes vriendelijke struiken en planten.
Na nog even een nazit met elkaar toch maar besloten om weer op huis aan te gaan. Maar we hebben de foto's nog!!
Voor extra foto's, klik hierop
Wandelen en Picknick Renkums Beekdal op vrijdag 31 juli 2020
Beste Wijs met je Wijkers. Door de Corona perikelen konden veel van de activiteiten van de afgelopen tijd geen doorgang vinden. Onze voorzitter Louis heeft door middel van een Wijkwijzer nieuwsbrief toch het onderlinge contact met mensen in de wijk proberen te onderhouden. Ook zijn er wat wandelingen georganiseerd door ons Veenendaal, waarbij wij op afstand elkaar konden begroeten. De mensen die hiervoor input hebben geleverd of betrokken waren bij de organisatie hiervan heel hartelijk bedankt.
Op vrijdag 31 juli gingen er maar liefst 32 man per fiets of per auto naar het informatiecentrum bij het Renkums Beekdal. Het was ons eerste uitje in lange tijd en we moesten wel de afstand bewaren, maar dat is ons aardig gelukt denk ik. De gids Sjaak Schouten (ik dus) vond de belangstelling enorm. Het was dan ook mooi weer (eigenlijk een beetje te mooi weer) en de groep had er zin in. Welgemoed gingen we op pad naar de Beeldentuin van Quadenoord, waar we een picknick stop hielden, In de lommerrijke schaduw van de bomen werd er op de meegebrachte picknick kleedjes de maaltijd genuttigd. Waarna onze voorzitter Louis, namens de activiteitsponsor (de Rabobank) een ijsje aanbood aan de liefhebbers.
Tijd daarna om verder te wandelen. De route met interessante veelal historische punten onderweg bedroeg een kilometer of zeven. Bij een aantal punten hielden we even halt en vertelde Sjaak voor de belangstellende wat wetenswaardigheden van deze bijzondere omgeving. Het ging een beetje over wandelen in de natuur en inzicht krijgen in het ontstaan en de ontwikkeling van het Renkums Beekdal tot wat het nu is. Omdat het vrij warm was, rond de dertig graden was er voor een aantal van ons op een tweetal plaatsen een kortere route terug naar het Informatiecentrum. Vooral aan het eind was de route interessant vanwege een blik op het ontstaan van de papierindustrie in Renkum en de straat met fraaie Oostenrijkse houten huizen, die na de tweede wereld oorlog als herstelbetaling aan Nederland geleverd zijn.
Alles bij elkaar en ondanks de warmte was het toch een geslaagde middag en ik hoop dan ook dat, de mensen met een tevreden gevoel naar huis gingen en uitkijken naar onze volgende activiteit.
Voor de liefhebber is er hier een link naar nog wat foto's van deze middag. Aangeleverd door medewandelaars waarvoor onze hartelijke dank. Mocht u denken ik heb ook leuke foto's en ik wil ze delen stuur ze aan : Team Wijs met je Wijk Veenendaal-Noord-oost <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.> en dan plaatsen ze we voor iedereen online in een album.
Link naar de Foto's ===> Klik hier
Insectenhotel vrijdag 13 maart 2020 (volgens sommigen zelfs 4 **** )
Best een rare middag op de 13de maart, in ieder geval alle grotere activiteiten afgelast en zelfs over de kleinere bijeenkomsten wordt getwijfeld.
Maar de insecten hebben onze hulp nodig en met alle maatregelen goed in de oren geknoopt, vonden we het toch wel te doen.
Met totaal zo’n dikke 10 deelnemers, mannen en vrouwen, moesten we er aan geloven. Timmeren, lijmen, zagen en kletsen.
Onder leiding van Roel ten Klei en met hulp van Kees werden de diverse losse onderdelen tot mooie kunstwerkjes omgevormd.
Er was materiaal genoeg, van hout voor de wanden en daken, tot bamboe stukjes (met bloed, zweet en tranen gezaagd), riet en allerlei dennenappels etc. aan toe. Zelfs een onvoorzichtige tak werd als basis materiaal gebruikt.
Zoals altijd waren er weer verrassende talenten te ontdekken, dames die met de eigen boorset aankwamen dragen, klaverjassers die de kaarten even aan de wilgen hadden gehangen, tot aan mensen die gewoon overal hulp bij nodig hebben (en dan hebben we het niet alleen over de voorzitter).
Maar na echt wel flink klussen, waren er toch heel wat mooie hotels te bewonderen. Kijk maar eens naar het reeds in gebruik genomen exemplaar op de bijgaande foto.
Insecten blij, wij blij, iedereen blij.
Voor meer foto's klik op deze tekst.
Terugblik Wonen, overwaarde en ontzorging vrijdag 6-03-2020
Om krek half drie begon deze lezing, voor een dikke 40-tal deelnemers, over Wonen, overwaarde en ontzorging. Voor DItters Makelaardij waren Jan van Doorn en Gerard Hooyman de spreekstalmeesters.
Via een inleiding over de demografie van Veenendaal ( plus minus 16 % is ouder dan 65 jaar) en hoe het woonhuizen bestand er uit zag kwamen we op wat er zoal komt kijken bij wonen en vooral de veranderende woonwensen door de jaren heen.
Jan van Doorn nam ons mee in het dienstenpakket van Ditters en met name in wat er allemaal mogelijk is. En dat blijkt heel veel te zijn. Kijk de sheets er maar even op na.
Om het financieel ook inzichtelijk te maken nam Gerard Hooyman het woord. Hij, maar uiteraard ook Jan, spreken veelvuldig geïnteresseerden over hun woonwensen, en kunnen dus uit ervaring spreken dat er veel meer mogelijk is dan er gedacht wordt.
Dan gaat het over het eventueel oversluiten van de hypotheek tegen een per nu heel aantrekkelijke rente (met lagere woonlasten tot gevolg), tot het vrijmaken van overwaarde in de woning, waardoor er geld beschikbaar kan komen voor allerlei doelen.
Nu bestaat er natuurlijk geen gratis geld, maar tegen de huidige lage rentes zou het zomaar aanlokkelijk kunnen zijn om tegen een acceptabel maandbedrag, wat geld “uit het huis te halen”.
Zijdelings werd de woonregisseur nog benoemd. Dit is een redelijk nieuwe tak van sport bij Ditters, maar zeker voor onze doelgroep een hele welkome aanvulling.
Gekopieerd van de Ditters site:
Verhuizen? Verbouwen? Verduurzamen? Leuk! Maar ook erg tijdrovend.
Het uitzoeken van sanitair, een keuken of het regelen van aannemers of vakmensen is een dagtaak. Onze Woonregisseurs nemen je veel werk uit handen. Ze helpen je bij het vinden van de benodigde materialen en leveranciers. Dankzij hun netwerk én kennis van de woningmarkt bedingen zij een scherpe prijs. Gedurende de werkzaamheden houden zij op verzoek de supervisie. Jij hebt slechts één telefoonnummer nodig: dat van je Ditters Woonregisseur.
Met een Ditters Woonregisseur aan je zijde:
- Heb je één aanspreekpunt tijdens de verbouw.
- Bespaar je veel tijd,
- Ben je verzekerd van de inzet van betrouwbare vakmensen.
- Krijg je een realistische prijsvergelijking.
De sheets van de presentatie . Presentatie deel 1 Klik hier. Presentatie deel 2 Klik hier.
Conclusie van de middag zou eigenlijk moeten zijn: maak vrijblijvend een afspraak als je veranderde woonwensen hebt, wie weet kan Ditters iets voor je betekenen.
Terugblik Lezing Online Privacy en Veiligheid door Gerard Nettenbreijers 28-02-2020
Zo’n 45 deelnemers zijn na deze middag vermoedelijk een stuk veiliger gaan internetten na de vele adviezen en aandachtspunten, die de heer Nettenbrijers besprak.
Een scala aan informatie over onder andere phishing, ransomware, virusscanners, beveiliging van accounts, veilig WIFI-gebruik alsmede veilig bankieren, zaken doen op Marktplaats en met webwinkels. Het gaat er vooral om wat je als gebruiker niet moet doen om internetcriminelen hun slag te laten slaan.
Diverse besproken onderwerpen van deze nuttige lezing vindt u in zijn bijgaande uitgebreidere toelichting. Klik hier
Terugblik “Bonbons, zo worden ze gemaakt” door Piet Tamminga 20-02-2020
Donderdagmiddag 20 februari is het goed vol in de zaal van het Aller Erf bijna 60 mensen zijn gekomen voor de presentatie van Piet Tamminga. Dat is niet zo vreemd, want patisserie Puur Tamminga is een begrip in Veenendaal.
Ruud Sokolowski stelt Piet Tamminga aan ons voor en vertelt ook hoe zo ongeveer de middag eruit zal gaan zien. Het verhaal van het ontstaan van de zaak Puur Tamminga, een korte film over waar de cacao vandaan komt en als laatste een soort van chocolade proeverij.
Piet Tamminga is een enthousiaste spreker en gedurende zijn verhaal hoor je ook dat het een man is met passie voor zijn vak. Piet begint bij zijn ouders, die in Utrecht in de 80er jaren een patisseriezaak begonnen op Hoog Catharijne en er uiteindelijk zeven hadden. Nog steeds komt er een zaak voor in Utrecht met de naam Tamminga (Tamminga Verwey).
De bedrijfsvoering van deze zaken kost uiteindelijk veel energie en tijd en Piet ziet dat als jonge man niet helemaal zo zitten. Uiteindelijk breekt hij zijn studie HEAO af in Haarlem en zijn vader stelt voor om het een drietal jaren te proberen in de zaak. Pa Tamminga was in 1993 namelijk een Hollandse IJssalon begonnen in de Hoofdstraat in Veenendaal. Na veel meer jaren dan hij zelf verwacht had, krijgt Piet de smaak te pakken en gaat met een kleine zaak beginnen in de Passage Veenendaal.
Later een beetje gepusht door zijn vrouw start hij met een pand op de hoek Kerkewijk en Patrimoniumlaan, uiteindelijk een goede keuze Hij begint er met Puur Tamminga een patisserie met ijs, klein gebak en chocolade alles van hoge kwaliteit en handgemaakte producten.
Hij oefent zijn vak met veel liefde en passie uit en goede grondstoffen en ingrediënten zijn erg belangrijk voor hem. Tamminga gebruikt geen gewone melk en boter, maar die van Guernsey koeien.
Eerst geïmporteerd uit Guernsey en later komt hij uit bij een Nederlandse boer uit Ingen Mathijs de Haan, die boert met Guernsey koeien die zijn land in dezelfde conditie brengt als het thuisland van deze koeien. Hierbij een link: https://www.ecoboerderij-dehaan.nl
Het is mooie A2-melk en dat levert ook lekkere boter op. Hierbij een link: https://www.guernsey-butter.com
Deze boter en melk wordt in de patisserie bij de bereiding van het lekkere ijs gebruikt. Tamminga is ook erg begaan met de mens en natuur en betrekt zijn cacao samen met de Limburgse ondernemer Frank Visser bij het Belgische Callibaut uit Tanzania. Het bedrijf van de Limburgse ondernemer Frank Visser maakt ook de Bonbons voor Tamminga.
Een stukje over het bedrijf met een partnership met Biolands. Kun je hier zien . Klik op de Link: https://www.barry-callebaut.com/en/group/forever-chocolate/cocoa-sustainability/biolands-barry-callebauts-direct-sourcing-compan .
Het gaat hierbij vooral om duurzaamheid en goede kwaliteit en het creëren van een goede en eerlijke vorm van landbouw door kleine boeren, een heel mooi concept. Wij weten wie het product verbouwt en woongemeenschappen worden er ook nog beter van.
En toen kwam het proeven en een kleine Quiz.
hierbij gaat het vooral om de smaak en geur er waren 4 soorten chocolade in kleine bakjes en een vragenlijst met wat je nu eigenlijk proeft. Veel cacao, rokerig, fruitig of zacht u mag het zeggen. Het leek wel een echte proeverij en sommige hadden de antwoorden goed en konden een goede match maken met wat ze proefden.
Uiteindelijk was het een hele gezellige middag, waarbij een ieder aandachtig luisterde naar het enthousiaste verhaal van Piet Tamminga. Uit handen van Ruud Sokolowski kreeg hij een leuk presentje en uit de zaal een applaus.
Piet had ook nog een leuke traktatie meegebracht, wat we heerlijk nuttigden bij een kopje koffie of thee.
Een link naar grotere foto’s : Fotoalbum Bonbon lezing
Waar koffie al niet toe kan leiden 14 februari 2020
Heel veel pads bewaren, heel veel boenen en heel goed poetsen. En toen was er meer dan genoeg materiaal om de workschop sieraden maken te gaan doen.
Tevreden klussend gingen alle dames met zeker één mooi sieraad naar huis.
Dit keer geen foto van klaverjassers, maar met twee tafels bezet, was er voldoende strijd om, naast de kaartroem, volop te strijden voor de eeuwige roem van deze week.
Terugblik Pub quiz van 7 februari 2020
Vrijdagmiddag 7 februari was het weer zover voor onze jaarlijkse pub quiz. Na het welkomstwoord van onze voorzitter, een kop koffie of thee en nog wat toelichting op het programma voor het komende halfjaar gingen we los.
Er werd gespeeld over een achttal ronden en om valsspelen te voorkomen was aan iedereen verzocht de mobieltjes niet te gebruiken. De Quiz was weer mooi in elkaar gezet, met rondes die varieerden van bekende hoofden kennis, muziekkennis, krantenkennis, gebouwenkennis tot stripfigurenkennis.
De spanning steeg in de zaal en tijdens de pauze zaten de meeste teams qua score nog redelijk dicht bij elkaar. Tot we aan de ronde kwamen bedacht door onze voorzitter met muziekkennis uit het jaar 1975. Deze ronde heeft veel schade aan punten gebracht bij de meeste teams. Uiteindelijk ging team 7 met de hoofdprijs aan de haal, mede omdat zij in deze ronde bijna alles goed hadden.
Al met al maakte het niet zoveel uit, tenslotte speelden we niet om een nieuwe auto en de bedoeling van het in contact brengen van bewoners in de wijk en het hebben van een gezellige middag was geslaagd. Dank aan de mensen die deze leuke middag in elkaar gezet hebben.
Onze actieve vrijwilligers
Onze stichting wordt volledig gerund door vrijwilligers, in alle soorten en smaken, die zich inzetten voor ons mooie initiatief.
In ons korte bestaan hebben we er een traditie van gemaakt om hen eens per jaar bij elkaar te roepen om samen door te spreken hoe dingen gaan, welke input we zoal krijgen en wat voor plannen er gesmeed worden.
Uiteraard kan de boog op zo’n middag niet altijd gespannen staan en daarom was er een korte workshop “line-dance” voor vrijwilligers georganiseerd.
Opperste concentratie was nodig, maar onder deskundige leiding, werden er twee kleine line-dansjes ingestudeerd.
De middag werd onder het genot van een drankje en een klein presentje afgesloten, op naar weer een vol activiteitenjaar.
Terugblik Nieuwjaarstoast met de vrienden van Wijs Met Je Wijk Noord Oost 16 januari 2020
Twee keer per jaar komen de vrienden van WMJW bij elkaar voor een leuke middag met een hapje en een drankje (een keer op de Nieuwjaarstoast en een keer voor een zomerborrel). We werden door Louis en Ruud welkom geheten.
Vervolgens werd er een presentatie gegeven van de leuke activiteiten die er tot deze zomer op stapel staan. Nou er zit voor iedereen zeker wat bij denk ik. Ook werd de financiële kant van onze club nog wat nader toegelicht door Louis onze voorzitter en kwamen er cijfers voorbij over aantal vrienden, deelnames aan activiteiten enzovoort. We staan er goed voor en dit werd ook bevestigd door de kascommissie. Het concept van Wijs met Je Wijk is goed aangeslagen hier in Noord Oost en we hopen dan ook, dat dit zich in positieve zin blijft ontwikkelen. Al met al weer een leuke middag en veel gesprekken in een ontspannen sfeer.
Terugblik Workshop Kerst bloemstuk maken 20 december 2019
Op 20 december was het dan eindelijk zover om ons jaarlijkse kerststuk te maken. Deze workshop werd gegeven door Cobi Kerkhoven en geassisteerd door haar zus Marian Kamminga.
De aanmeldingen waren overweldigend! Er was plaats voor 25 personen, er kwamen 35 aanmeldingen binnen en we moesten dus een aantal mensen teleurstellen. We zijn tot het uiterste gegaan van 27 personen. Dat was wel erg jammer voor diegene die er net buiten vielen, maar we moeten een grens leggen, anders kunnen we het niet meer begeleiden.
Het werd een bollenmiddag. Er moest een halve piepschuimen bol bekleed worden met mos. Daarin kwam een bakje met oase en die werd dan uiteindelijk met verschillende takjes, bloemen, decoratiemateriaal en lampjes versierd tot een ware bollenexplosie.
Want er mocht ook nog een minibol gedecoreerd worden, zodat je die er gezellig bij kan leggen op een mooie schaal.
Er werd weer driftig gewerkt, want er was geen tijd voor een tweede kopje koffie/thee!
Binnen een korte tijd ontstonden er weer mooie, maar vooral verschillende stukken.
Er was vooraf goed en veel ingekocht, zodat een ieder lekker kon uitzoeken wat er in het stuk moest komen.
Na een 2 uur was het klaar en werd het in stijl afgesloten met een glaasje glühwein en geproost op een geslaagde middag. Nog even allemaal op de foto en dan met een mooi stuk naar huis. Het Kerstfeest kan beginnen. Wij kijken terug op een hele gezellige middag!
Terugblik High Tea donderdag 12 december 2019
12 december hadden we alweer de tweede High Tea middag van onze wijk. De belangstelling hiervoor was groot en er kwamen ook hier en daar weer nieuwe gezichten langs. De deelnemers hadden hun best gedaan om lekkere hapjes te maken en er was een ruime keuze aan zoet en hartig.
Nadat Ruud Sokolowski namens het bestuur iedereen welkom had geheten en hij het programma van komend jaar had toegelicht, wat er overigens weer goed uitziet, met voor bijna iedereen wel een leuke activiteit was het tijd om het buffet te openen.
Iedereen kon langs het buffet en spoedig werd het een gezellig samenzijn, waar mensen lekker met elkaar konden kletsen onder het genot van een hapje en een drankje. Je zag mensen ook hier een daar van plaats wisselen en dat is ook het leuke van deze bijeenkomsten contact maken in een informele sfeer met bewoners in de wijk.
Al met al een geslaagde middag en iedereen ging tevreden naar huis. Rest nog om het bestuur en organisatie te bedanken voor deze leuke middag en ook de mensen die hun best hadden gedaan om de heerlijke hapjes te verzorgen. Dit is voor herhaling vatbaar.
Terugblik lezing Jaap Pilon over Ondernemend Veenendaal op 06 december 2019
Deze overbekende geboren en getogen Veenendaler begon aan de ruim 60 deelnemers eerst over zijn jeugd vertellen en vervolgens wat hij in zijn leven tot nu toe gedaan heeft.
Behalve dat hij zo’n 30 jaar geschiedenisleraar te Veenendaal is geweest, weet Jaap zéér veel over de geschiedenis van onze plaats. Na de pauze vertelde deze beroeps Veenendaler ( zoals hij zelf zegt) ons met trots over zijn vorige maand verschenen boek “Onze Hoofdstraat”, terwijl eerder van zijn hand het boek “Mijn Kerkewijk” verscheen.
Met zijn boeiende vertelkunst en het tonen van historische foto’s respectievelijk kaarten wandelde Jaap deze keer in Aller Erf door (oud) Veenendaal heen.
Men zou niet zeggen dat Veenendaal de meest aparte geschiedenis van ons land heeft, aldus Jaap. De onontgonnen veengronden rondom Veenendaal waren in de 16e eeuw dé grondstof voor de economie. Met deze gigantische voorraden brandstof kun je spreken van een soort Koeweit aan de Grift. Tot in Antwerpen werd onze turf in de bierbrouwerijen verwerkt, waardoor wij dit jaar de relatie met deze grote stad mochten gedenken.
In opdracht van de bisschop van Utrecht, David van Bourgondië, werd een sloot ( genaamd voornoemde Grift) gegraven, die uitmondde in de Rijn. Ondernemende – 56 in aantal - landeigenaren, genaamd “Veengenoten”, begonnen in 1546 die rijke gronden te exploiteren op Rhenens grondgebied. Tot omstreeks 1900 is er turf afgegraven en afgevoerd via dit mini Amsterdam-Rijnkanaal.
Het centrale plein van al die regionale (land- en straat)wegen die naar Veenendaal leidden, was het Zwaaiplein. Op dit nog steeds belangrijke plein is alles begonnen, terwijl fabrikanten en predikanten de kern van de Veense geschiedenis vormen, zei Jaap.
Behalve turf hebben de aanwezigheid van schapen en tabak in onze omgeving bijgedragen in de ontwikkeling van Veenendaal tot een grote industrieplaats met op een gegeven moment 25 textiel- en 20 sigarenfabrieken. Arbeidsmigranten waren in dit Rotterdam van Midden-Nederland al in de 16e eeuw.
Het was een bijzonder geslaagde bijeenkomst.
Terugblik Sinterklaasbingo donderdag 28 november 2019
Op deze regenachtige middag stond de Sinterklaasbingo op het programma. Het was gezellig druk en de opkomst lag boven de 40 deelnemers. Ruud Sokolowski van het bestuur heette iedereen hartelijk welkom en bedankte de bedrijven en mensen die de leuke prijzen ter beschikking hadden gesteld er was inderdaad weer een mooie keur aan prijzen te winnen. Na het nuttigen van een kopje koffie of thee kon de Bingo beginnen. Dit onder leiding van onze Bingomaster Jos Schilte en zijn assistente Riet Grootjen.
Er werd gespeeld over vijf ronden en als er een valse Bingo was dan had Ruud hier een passende “Straf” voor verzonnen. Er waren zelfs nog wat prijzen over voor een zesde ronde en deze hebben we dan ook nog gespeeld. Veel mensen konden hierna naar huis met een leuke prijs en sommige hadden zelfs zoveel prijzen gewonnen, dat ze er een boodschappentas bij nodig hadden om deze mee te nemen.
Tijdens het spel hebben we nog even een break gehouden om nog even iets te nuttigen en zoals altijd stonden er weer mensen klaar om deze versnapering in te schenken.
We kunnen weer terugkijken op een leuke geslaagde middag en we kunnen ons bestuur en vrijwilligers dan ook weer danken voor de moeite die ze er in gestoken hadden om er weer iets moois van te maken.
Terugblik op een heerlijke Italiaanse wijnproeverij met amuses op 22 november 2019
Hans Dekkers uit Den Helder, die een agentuur heeft van wijnen uit de Noord-Italiaanse streek Friuli verzorgde in samenwerking met de ( creatieve) Ada Vlastuin van “Adarte” aan de Patrimoniumlaan 10 deze middag.
De heer Dekkers presenteerde de 39 deelnemers zeven heerlijke wijnen, waarvan drie rode, waarbij de amuses uitstekend combineerden. In zijn visie was de derde gepresenteerde witte wijn genaamd “Prediale Superiore” van het wijnhuis Reguta één van de topwijnen uit zijn assortiment. Dat was een volkomen terechte bewering. Van datzelfde wijnhuis mag de zeer karaktervolle rode wijn “Altro Passo Superiore Blend/Eiken” voor de liefhebber van stevige wijnen niet ontbreken.
Ten slotte kregen de deelnemers een glaasje panna cotta geserveerd met een overheerlijke zoete goudgele wijn genaamd “Verduzzo Primolano”. Echt een mooi slot van alle geproefde wijnen.
Als u meer wilt weten over zijn activiteiten behalve de verkoop van zijn wijnen van de betere kwaliteit, kunt u deze vinden op www.FriulVin.nl
Bij de uitgang stond na deze zeer gezellige middag nog een verrassing uit de Kop van Noord-Holland voor de deelnemers te wachten; namelijk een zakje bloembollen uit Breezand.
Workshop Vogeltje maken 14 november 2019
Op donderdag 14 november hadden we weer een gezellige workshop vogeltje maken.
Onder begeleiding van Joyce Marsman, een zeer actieve dame in onze wijk en bekend bij velen, werd ze geassisteerd door Riek van Brummelen (zij werd als haar zus voorgesteld). Ach, ze lijken niet veel op elkaar, maar zijn toch aan elkaar gewaagd en werken veel samen. Joyce kom je op allerlei marktjes tegen met haar mooie Zuid-Afrikaanse beeldjes en Riek is als vrijwilligster in het Verpleeghuis De Meent ook zeer actief. Dus deze dames kennen de kneepjes van het vak en zij hebben ons zeer vakkundig geholpen met het maken van een vogeltje en diegene die het aandurfden mochten ook een Zuid-Afrikaans beeldje maken. Wat in eerste instantie erg moeilijk leek, maar het is in 2,5 uur toch allemaal gelukt.
20 dames waren met schort voor, handschoenen aan en een föhn om het snel te drogen druk bezig om er iets moois van te maken. Er was natuurlijk geen tijd om even een kop koffie of thee te drinken. Het vogeltje en het beeldje werden behandeld met o.a. textiel, pretex en keracoat en textielverharder. Dit vogeltje of beeldje is een leuke decoratie voor zowel in huis als in de tuin, want het is ook weerbestendig.
Het was weer een gezellige middag met de dames, er werd weer lekker gekletst, gelachen en zelfs onze voorzitter was onder de indruk van het resultaat.
Terugblik lezing “Slag om de Grebbeberg” op 08 november 2019
Bernier Cornielje en Hans Brons van de Stichting De Greb waren deze middag aanwezig om de ruim 40 toehoorders een boeiende lezing te bezorgen.
Omdat de Grebbeberg in de achtertuin van Veenendaal ligt, spraken ter inleiding diverse oude foto’s van voor de oorlog over onze omgeving menigeen aan.
De heer Cornielje ging vervolgens uitgebreid in over de kracht en de voorbereidingen van ons leger. Je kon je afvragen of ons land wel bestand was tegen de geoliede Duitse oorlogsmachine. Hij zei hierover onder meer het volgende.
In de jaren dertig had de regering de nodige bezuinigingen op onze Defensie doorgevoerd, want zij vond zuinigheid belangrijker dan een goede defensie van ons land. Op 10 mei 1940 had Nederland geen tanks en slechts één antiek kanon -een Renault FT 17 - uit 1877; wegende slechts 4.000 kilo als zijnde het symbool van onmacht.
Het 8e regiment infanterie moest de op de Grebbeberg de stormloop van de Duitsers blokkeren, maar de vele bomen blokkeerden het uitzicht. Kappen om goed zicht te bereiken vonden de verantwoordelijke bestuurders niet nodig. De reden hiervan was zuinigheid. Op die tiende mei had ons leger slechts één kettingzaag.
De Betuwelinie werd door het 44e en 46e regiment verdedigd. In het gebied rond Kesteren en Opheusden was al 1½ eeuw geen onderhoud aan die liniedijk gepleegd.
Ook op het gebied van communicatie, materieel en logistiek schoten wij tekort en werden er vreemde maatregelen getroffen zoals het vernietigen van alle sterke drank in Kesteren !
Generaal Siegwolf leidde de aanval met 20.000 man op de Greb tegen 2.500 Nederlanders. 425 landgenoten vonden helaas de dood tegenover zo’n 200 Duitsers. Tot slot zei hij, dat Nederland een prestatie van formaat had geleverd tegenover deze gigantische overmacht. Deze soldaten verdienen daarom (nog steeds) zeer veel respect.
Meer activiteiten van deze stichting kunt u vinden op haar website www.grebbeland.nl
Bezoek aan het vernieuwde dierenkampje Dragonder 31 oktober 2019
Donderdag 31 oktober wandelden we met ruim 50 geïnteresseerde Wijs-met-je Wijk-ers vanuit het Aller Erf naar het dierenkampje in het Dragonderpark.
Bij het betreden van het dierenkampje viel direct het prachtig nieuwe theehuis en het robuuste dierenverblijf op.
De dierenweide was nog niet klaar omdat het er zo nat was dat er niet te werken viel. In het theehuis werden we ontvangen door de voorzitter van de stichting Buitenzorg, Gerrit van de Weerd.
De stichting organiseert al 25 jaar dagbesteding en vrijetijdsactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking en beschikt aan het Ruisseveen over een gebouw, dierenkampje en moestuin.
Het dierenkampje in het Dragonderpark heeft Buitenzorg op 1 oktober 2015 in beheer gekregen van de gemeente. De gemeente wilde het dierenkampje wegbezuinigen, maar met ondersteuning van de Buurtgroep Dragonder heeft Buitenzorg er zich over ontfermd en is het- ondanks toen in zeer slechte staat – behouden voor de wijk. Jos Schilte vertelde over het ontstaan in 1977 en over de verdere geschiedenis van het dierenkampje, o.a. met Teus van Nieuwamerongen als beheerder, die er zelf bij was! Vervolgens schetste Gerrit de (moeizame!) ontwikkeling vanaf 2015 tot nu en vertoonde een filmpje over de doelgroep en de totstandkoming van theehuis en dierenverblijf.
Wij waren erg onder de indruk van het geweldige resultaat dat met veel sponsoren uit het bedrijfsleven en het werk van vele vrijwilligers is bereikt. Ook de doelgroep zelf, de mensen met een verstandelijke beperking, heeft een ongelofelijk aandeel geleverd.
Met veel interesse zijn we daarna alles gaan bekijken en dit was extra leuk voor de opa’s en oma’s die er vroeger met hun kinderen kwamen en nu vast van plan zijn er met de kleinkinderen heen te gaan. En omdat er ook gerekend wordt op vrijwilligers uit de wijk bij diverse activiteiten gaven meerderen hun naam op om te worden benaderd.
Enkelen waren zo onder de indruk dat ze vroegen of ze een gift mochten overmaken. Deze zijn zeer welkom en kunnen worden overgemaakt op rekening NL 93 RABO 0111 8538 34 t.n.v. St. Buitenzorg Beheer (ANBI).
Muziektheater, donderdag 17 oktober 2019
Dit hadden we, in ons korte bestaan, nog niet eerder op de agenda gehad. En, we hadden het zelfs als activiteiten commissie niet gepland.
Zou het muziektheater, deze voorstelling wel aanslaan? Dat was de vraag. Eind september hadden we een deal, nee geen Nexit, maar een heuse afspraak. Theater in de grote zaal van het Aller Erf. Wow. Geregeld.
Op donderdagmiddag mochten we een zeer respectabel aantal van 56 bezoekers verwelkom. Als een professioneel theater lieten we de bezoekers binnen. Zij werden ontvangen door twee heren in pak. Ja, zo gaat dat in Noord-oost.
Het muzikale verhaal begon met een pas geboren babymensje in de armen van een ouder en eindigde bij een eenzame verdwaalde buurvrouw die thuis gebracht wilde worden, want ze was de weg kwijt. Maar wie kwam werkelijk thuis?
In “Die ik ben” neemt Kirsten Benschop, muzikaal begeleid door Derk Groen, ons mee in een zelfgecreëerde wereld waarin fictie en werkelijkheid in het brein van de IK-persoon door elkaar heen lopen. Vaak heel verward.
Het gaat over leven en dood, over hoe we zelf in het leven staan, wat anderen van ons denken en wat we vooral moeten doen om er bij te horen en te blijven. Stel je eens voor dat je een TV programma hebt gemist wat een dag later op een verjaardag partijtje het gesprek van de avond wordt. Dat je tegenwoordig zonder smartphone niet meer bestaat. Verslaafd zijn aan social media. Maar daar tegenover de eenzaamheid. De bijna vergeten buurvrouw.
Heel veel herkenbare gebeurtenissen uit ons leven kwamen voorbij. Iedereen zat als vastgeplakt op zijn stoel, bewegingsloos bijna ademloos werd er geluisterd. Soms een snik of een traantje. Kennelijk werden er toch wel gevoelige snaren geraakt. Laat los en accepteer. Accepteer de ander zoals hij is, accepteer jezelf zoals je bent. Van begin tot het einde keken we in onze eigen spiegel.
We hebben genoten.
Ik was erbij. Komt u de volgende keer!
Kalebassen maken 11 oktober 2019
De kalebassen waren in trek vanmiddag, 22 creatievelingen hebben zich naar voorbeeld van Cobi flink uitgeleefd op de kale kalebassen.
Helaas waren de kleine kalebassen helemaal op dus we moesten ons tevreden stellen met de grotere variant. Niet te tillen, maar dan heb je ook wel wat staan in huis.
Er was keurig een hele grote tafel gemaakt, met daaraan de nodige stoelen.(verspilde moeite de dames hebben de middag nagenoeg geheel staand doorgebracht).
De creatieve uiting werd natuurlijk uitgelokt door het vele beschikbare materiaal en de zachte leidende hand van Cobi Kerkhoven en Marian Kamminga.
Ver in de schaduw van dit creatieve proces, was een klein groepje dappere mannen aan het klaverjassen geslagen.
Na het koortsachtig verfraaien van de kalebassen werden de eindresultaten geshowed (aan de voorzitter).
Kijk nu toch eens wat een plaatje!!
Allemaal veel plezier van de kalebassen en tot het kerstdecoratie maken.
Terugblik Startbijeenkomst en Pubquiz op 3 oktober 2019
Met gepaste trots hebben we het afgelopen seizoen toegelicht aan zo’n 65 gespannen toehoorders. De spanning zat hem niet zozeer in de toelichting, maar waarschijnlijk in de naderende Pubquiz. Met een aantal plaatjes en flink wat praatjes werd uitgelegd dat het goed gaat met onze “club”, we doen leuke binnen- en buiten activiteiten. Er wordt flink meegedaan met activiteiten, er worden contacten gelegd en zelfs worden allerlei dingen voor elkaar gedaan. Financieel hebben we de boel ook keurig op orde. Met dank aan de “Vrienden” van ons initiatief, zuinig zijn en flink soebatten over de prijs, hebben we een mooie geluidsinstallatie gekocht. Handig voor de pubquiz, de bingo en de komende presentaties.
Na de cijfer brei heeft Ruud met (heel veel) enthousiasme het komende programma toegelicht en zelfs “het geheim” verklapt. Sssst niet verder vertellen hoor, maar we gaan een middag Muziek Theater aanbieden.
Ja en toen de Pub quiz. Met nieuwe apparatuur en dus voldoende spreek volume werden 5 ronden van 10 vragen aan de deelnemers voorgelegd. Nou ja voorgelegd? Er moest gewoon antwoord gegeven worden!!!
Zoals gevreesd bleek de quizmaster een behoorlijk lastige en alle kanten opgaande vragenlijst te kunnen ophoesten. Van Sprintkampioen, naar de afgeworpen stropdas van Prins Claus, tot de (gewassen) voet van Ruud Sokolowski, bleken stof voor vragen te zijn.
Het muziek rondje was lastig (zeker voor de apparatuur), maar dat komt de volgende keer goed.
Hoewel het geheugen van veel deelnemers prima was en is, bleek het toch ook voor een aantal groepen noodzakelijk om ook elektronische geheugens in te zetten.
Dankzij of ondanks alle geheugens bleek dat Tafel 8 met 36 goede antwoorden de winnaar was. Tafel 2 en 3 waren samen runner up met 33 goede antwoorden (en dat zonder digitaal geheugen).
Moe maar voldaan werd de middag afgesloten.
Als bonus, en kers op de taart, mochten Anja en Ruud aan het einde van de middag hun eerste kleinkind verwelkomen.
Van harte Oma en Opa Sokolowski.
Terugblik Wandeling Renkums Beekdal 20 september 2019
Er hadden zich maar liefst negen enthousiastelingen aangemeld voor dit uitje. Het weer was prachtig en de wandeling onder leiding van een natuurgids was erg leuk en we hebben er ook nog wat van opgestoken. Maar voordat we de wandeling begonnen was er nog even tijd voor een kop koffie.
De gids vertelde eerst aan de hand van een kaartje hoe nu precies het het Renkums Beekdal meer dan 100.000 jaar geleden is gevormd, in de voorlaatste ijstijd, toen smeltwater van landijs dat het Veluwemassief omringde het huidige beekdal naar de Rijn uitschuurde. Tijdens de wandeling was er veel uitleg over de exploitatie van de beken die door dit gebied stroomden en een aantal watermolens die bij de beek stonden, om de industrie met onder andere een papierfabriek van water te voorzien. Nu staat er in het dal geen industrie meer en is het gebied teruggegeven aan de natuur. Wat rest is een monumentale muur van de oude papierfabriek en wat andere monumenten ter herinnering aan vroegere tijden.
Een van de beken, stond helaas droog en dat heeft alles te maken met de drogere en warmere zomers die we de afgelopen jaren gehad hebben. De gids wees ons op wat zichtbare effecten in de natuur en in het bos van deze extreme droogte. Wat een leuke bonus was, is dat we langs een boom kwamen, waar een uil in zat te slapen en na wat turen had iedereen de vogel gezien.
Er stonden langs de beek wat planten die armere mensen in vroegere tijden nog wel eens als kruiden wilde gebruiken. De gids liet aan enkele enthousiastelingen wat proeven, maar de meeste van ons hadden het bord honden losloop gebied wel gezien.
Na de tocht keerden we terug bij het informatie centrum en was er tijd voor een tweede consumptie, wat napraten en weer huiswaarts na een geslaagde middag.
Terugblik Trappen en Happen 5 september 2019
Zo'n 20 enthousiastelingen gingen de Trappen uitdaging aan om in het spoor van Ruud een dikke 20 kilometer te fietsen. We hadden mooie hollandse luchten onderweg, waar pas later in de middag wat druppeltjes uit kwamen vallen. Goed geregeld Ruud!!
Al meefietsende denk ik dat er zeker op de heenweg richting Rhenen weinig van de geweldige natuur is opgepikt. De ontmoeting en het contact stonden eerst even centraal.
Iets over de helft zijn we uit het zadel gegaan en hebben flink rondgekeken naar het schoons om ons heen.
Een meegebrachte (bijna) gezonde versnapering werd door niemand afgeslagen, vandaar de kouwende gezichten.
Met hernieuwde energie togen we naar Hugo's om een drankje en een smakelijke pannenkoek te nuttigen.
Bij de foto en het afrekenen bleken we 11 happers extra gescoord te hebben.
Weer een leuke zomer activiteit gehad.
Terugblik rondleiding bij Van Ravenswaaij Groente en Fruit op 7 augustus 2019
Het gezegde is ‘Je mag geen appels met peren vergelijken’, maar hier doen ze niet anders.
Als we het over een familiebedrijf hebben kunnen we zeggen dat dit een echt familiebedrijf is, want het bedrijf is in 1927 opgericht door de heer S.C. van Ravenswaaij en momenteel runt kleinzoon Chris de groothandel en kleinzoon Bas de winkels.
In totaal zijn er 11 familieleden binnen dit bedrijf werkzaam om alles in goede banen te leiden en daar komt heel wat bij kijken, want, omdat de producten worden betrokken uit 24 verschillende landen met overal een verschillend klimaat, verandert de inkoopmarkt voortdurend. Als het hier winter is, is het aan de andere kant van de wereld immers zomer en de consument verwacht elk jaargetijde een constante kwaliteit. Dus, producten komen uit ons eigen land maar ook uit Peru, Zuid-Afrika en Ivoorkust. Afhankelijk van de maand van het jaar en de weersomstandigheden van dat moment.
De afzetmarkt voor de groothandel is Nederland (met winkels als Food company, Koopman Goudreinet en diverse weekmarkten), maar ook landen als Duitsland, Italië, Mongolië en Rusland.
In 1947 is Van Ravenswaaij begonnen met zijn winkels en dat zijn winkels voor iedereen met ook een prijsstelling voor iedereen. De groenteboer is een uitstervend ras. De consument verlangt steeds meer, heeft steeds minder tijd om in de keuken te staan en de markt verandert in rap tempo. Het is dus belangrijk die markt te blijven volgen of eigenlijk voor te blijven. Daarom hebben alle drie de winkels een eigen concept. De Goudreinet verkoopt veel kant en klare gemaksproducten terwijl de Koopman eenvoudiger is en aardappels, groenten en fruit verkoopt. Het aanbod heeft een verrassende prijs, is vers en de producten verrassend. Ook is het fijn dat het aanbod wordt aangepast aan de buurt waar ze gevestigd zijn. De Foodcompany werkt met franchisenemers.
Een nieuwtje is dat de Goudreinet gaat verhuizen, want de winkels moeten groter worden en dus ook die in Veenendaal. De Applstore in de Hoofdstraat wordt Appelstore.
Na al deze zakelijke informatie volgde een interessante rondleiding door de magazijnen, met aan het einde van dit bezoek aan Van Ravenswaaij volgde er een mandarijnen test met drie Clementines van verschillende prijs. Voor iedereen was er een presentje en met beker, pen en flessenopener verliet men het pand.
Na afloop vertrokken we naar de Grebbelounge om deze weer zeer geslaagde middag af te sluiten met een drankje en een hapje. Dank je wel firma Van Ravenswaaij voor de gezellige en informatieve middag.
.
Terugblik Vriendenmiddag op 1 augustus 2019
MAC Veenendaal had haar kantine beschikbaar gesteld en rond 15:00 uur kwam 2/3 van de 61 vrienden van Wijs met je Wijk Noordoost binnendruppelen. Gelukkig was het weer, op een enkele regendruppel na, goed. Veel mensen hadden iets te snacken meegebracht en de meeste lekkernijen waren handgemaakt. Een enkeling had zich daar niet aan gewaagd en wat gekocht.
Onze voorzitter Louis is een cijfermens en gek op grafiekjes, dus hij vertelde in cijfers over het verloop van het afgelopen jaar. Of het nu door creatief boekhouden is of door een juiste besteding, maar we hebben een kleine buffer op kunnen bouwen. Dat is wel prettig, want daarmee kunnen onverwachte gaten gedicht worden.
Er zijn 2 mensen nodig voor de kascommissie. De kascommissie controleert de werkzaamheden van de penningmeester over het afgelopen jaar. Het is niet moeilijk en neemt een middag in beslag. Belangstellenden kunnen zich via een mailtje aanmelden bij Louis van Overhagen. Hij is te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op 06 11364958.
Ruud deed de toekomstplannen uit de doeken. De planning voor het eerste halve jaar is ingevuld en er is weer voor elk wat wils. De wandelgroep wordt anders aangepakt en het is de bedoeling dat er groepen naar wandelniveau komen. Wandelen moet voor iedereen plezierig zijn, want wandelen is gezond en bovendien heel gezellig. Niet iedereen kan op hetzelfde tempo meekomen en ook kan de één een grotere afstand lopen dan de ander. Hopelijk gaan er nu nog veel meer mensen meedoen.
WmjW Noordoost wil een werkgroep oprichten van waaruit de begeleiding van de wandel groepen wordt georganiseerd. U begrijpt het al. Er wordt dus ook gezocht naar mensen om de werkgroep te bemensen. Lijkt het u leuk om hieraan mee te doen, dan kunt u contact opnemen met Ruud Sokolowski. U kunt een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of hem bellen op 06 51553855.
Na afloop van dit zakelijke gedeelte werd iedereen uitgenodigd zich tegoed te doen aan de aanwezige hapjes en drankjes en dat was niet tegen dovemans oren gezegd. Het was een reuze gezellige middag en de vriendschap meer dan waard.
Vrijdag 19 juli 2019 4de Zomeractiviteit bezoek Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld.
Er kwamen totaal 17 aanmeldingen voor dit uitje. Van deze zeventien zijn er zeven met de fiets richting Barneveld vertrokken. Gelukkig was het was mooi weer en had Louis met Rina de zondag ervoor de route verkend, want het is toch een behoorlijke rit en ze hadden maar zo kunnen verdwalen in de binnenlanden tussen Veenendaal en Barneveld. De overige tien zijn wat later per auto vertrokken. Gelukkig ging alles goed en troffen we elkaar bij het museum.
Toen was het even tijd voor een kopje koffie met een lekker stuk appeltaart en voor de liefhebbers was er nog een tweede kopje koffie. Hierna werd de groep gesplitst in twee groepen en zijn we onder leiding van een paar deskundige gidsen door het museum getrokken. Onderweg kregen we van deze enthousiaste vrijwilligers uitleg over broedmachines, broedtijden, diverse rassen, haantjes en hennetjes en ook over de manier hoe kippen gefokt en gehouden worden. Dit heeft alles te maken met waar de kip uiteindelijk terecht komt. Wordt het een soepkip, legkip, consumptiekip of vrije uitloopkip. Het was zeer interessant om te zien en te horen, wat het spanningsveld is tussen wat de consument vraagt en de kosten die een kippenhouder moet maken om er een inkomen uit te halen.
Uiteraard was er in het museum van alles te zien van broedmachines tot voorbeelden van diverse manieren hoe kippen gehouden worden. In het museum zat ook nog een afdeling over runderen. Een vrijwilliger gaf hier enthousiast uitleg over diverse koeienrassen en hoe runderen gekruist worden om een goede opbrengst te krijgen van vlees, dan wel melk productie.
Hierna was het tijd om de in het museum aanwezige veiling te bezoeken, hier konden de bezoekers door middel van een veilingklok bieden op eieren, mooie keukendoeken en als laatste flesjes advocaat. De opbrengst komt ten goede van het museum en als er al mensen waren die al te enthousiast overboden hadden, dan werd er zeer coulant mee omgegaan. De veilingmeester was een olijke man en wist de stemming er aardig in te brengen en de verkoop te stimuleren.
Hierna bezochten we nog even de museum winkel, waar je van allerlei zaken kon kopen. Al met al was het een leerzame middag en het is ook zeker de moeite waard om dit museum eens met kinderen te bezoeken al was het alleen maar omdat ze er ook kuikentjes mogen oppakken en ze even mogen aaien. Je zou er zo een paar mee naar huis nemen.
Oh ja een Veenendaals dichter meende het antwoord te hebben over wie er eerder was de Kip of het ei. Ene mijnheer Kees Stip.
Rondleiding Kasteel Amerongen donderdag 4 juli 2019
Dat een kasteel altijd tot de verbeelding spreekt is duidelijk. 17 enthousiastelingen werden door 3 eigen rondleiders (Anke en Roel ten Klei en Piet Smet) ingewijd in de geheimen van het kasteel.
Een 9-tal fietsers overbrugden de afstand Veenendaal Amerongen moeiteloos en de overige 8 deelnemers hadden wat meer PK’s nodig om bij het kasteel te komen.
Wat een historie zo dicht in onze buurt, en wat is er veel over te vertellen. Zelfs een kleine verkleed partij maakte onderdeel van het uitje uit.
Kortom; een leuke middag.
Terugblik Boerengolf bij De Weistaar in Maarsbergen op 14 juni 2019
Vrijdagmiddag 14 juni verzamelde zich een club van 15 mensen zich op het Ronde Erf om met elkaar te vertrekken naar De Weistaar in Maarsbergen. Het weer was goed, droog en niet te heet, en de voorspellingen waren nog veel beter.
Bij De Weistaar werden we ontvangen met koffie en thee. Nadat er gezellig bijgepraat was, door sommigen de schoenen waren vervangen door laarzen en de groepen ingedeeld waren gingen we verder als De Ollebollekes en De 7 Vlaaien. De Ollekebollekes en de Vlaaien moesten in zo min mogelijk slagen de bal in de 10 holes slaan. Het viel niet mee, want doordat ze vergeten waren het gras te maaien, zaten de pollen danig in de weg. Bovendien belandde de bal regelmatig in uitwerpselen van de daar aanwezige koeien en was het goed opletten waar je de voeten neerzette.
Halverwege werd een pauze ingelast om onder een drankje even te bekomen van de inspanningen. Met een wijntje of een biertje op is het makkelijker om de stick te hanteren en dat begrijp je wel. De temperatuur was ondertussen behoorlijk gestegen, waardoor dat kwam weet ik niet. Kan natuurlijk door de alcohol gekomen zijn, maar het slaan ging ineens een stuk losser.
Onder veel lachen en meten werd het traject verder afgelegd. De Vlaaien stonden van meet af aan voor, maar in die ploeg was ook een oud-hockeyer aanwezig en die mensen weten wel hoe ze slaan moeten. Ik weet wel dat er bij De Ollekebollekes mensen aanwezig waren die in het begin niet eens wisten of ze nu eigenlijk met rechts of met links moesten slaan. Bovendien is het een weetje om de stick op een dusdanige wijze vast te houden dat er een flinke zwaai mee gegeven kan worden. In elk geval hebben De Vlaaien gewonnen, maar wat maakt het uit: Het gaat immers niet om het spel, maar om de knikkers. Offe….. was het gezegde nu juist net andersom...
Na nog wat te hebben nagenoten werd rond half 5 de terugtocht aanvaard.
Rondwandeling centrum Veenendaal met Jaap Pilon op donderdag 23 mei 2019
Op deze mooie zonnige donderdag zijn zo’n 20 Wijs met je Wijkers door Jaap Pilon helemaal, uitputtend en vooral grappig bijgepraat over alle wetenswaardigheden die het centrum van Veenendaal qua gebouwen en architectuur te bieden heeft.
Het gerucht gaat dat het nodig was om alle indrukken, met een al dan niet alcoholische versnapering, te verwerken op een nabij gelegen terrasje. Voorwaar een leuke middag.
Terugblik workshop Paasstukje maken, vrijdag 12 april 2019
Het is altijd weer verassend te zien hoe een bloemstuk tot stand komt. Het begint allemaal met losse materialen die uiteindelijk één geheel gaan vormen. Bij deze workshop bestonden de materialen uit een zinken emmertje, oasis, pitriet, eitjes, groene takjes, witte en gele bloemen.
Het was alweer de laatste workshop van dit seizoen in de grote zaal van het Aller Erf. Het creëren van een Paasstuk onder leiding van Cobi Kerkhoven. Cobi wist de 20 dames met haar creatieve vaardigheden te inspireren en aan te moedigen tot het leveren van prachtige prestatie.
Het kleuren pallet was vooraf al keurig uitgezocht zodat iedereen niet lang hoefde na te denken wat er gebruikt kon en mocht worden. Bij Pasen hoort nu eenmaal de kleur geel en dat is wel te zien op de foto’s. Daar word je vrolijk van.
Na bijna 2 uren vlijtige handenarbeid kon iedereen aan elkaar en aan de fotograaf het resultaat laten zien. En dat mocht er wezen. Vrolijk Pasen allemaal.
Het werd wederom een geslaagde middag van Wijs met je Wijk Veenendaal Noord-oost.
Klaverjassen
Tegelijk met bg workshop was er klaverjassen met Roger Roelofsen als de kartrekker. Met bijna twee tafels bezet was ook deze middag geslaagd. Want het is voor de meeste deelnemers een opfrismoment. Lang geleden veel gespeeld, maar hoe ging het ook alweer? Gelukkig leed de stemming er niet onder. Integendeel, er werd gespeeld voor de fun en niet voor de knikkers. Ofschoon het toch leuk is als je een potje wint.
In het najaar krijgt het klaverjassen zeker een vervolg, tenzij u vindt dat we ook in de zomer moeten doorgaan. Maar dan bijvoorbeeld bij iemand thuis. Als u dat wat lijkt geef het door aan de activiteiten commissie.
Terugblik lezing “De fascinerende wereld van de bijen” op 4 april 2019
Met passie vertelde Roel ten Klei over zijn hobby bijen. Hij had bovendien diverse materialen meegenomen om de 34 toehoorders een boeiende en leerzame middag te bezorgen.
Bijen komen oorspronkelijk uit Afrika en daarna ging de verspreiding verder naar Europa en het Midden Oosten. In Noord-Europa richting de poolgrens treft men door het koude klimaat geen bijen aan. Vermeldenswaard is dat de Egyptische farao’s de bij als een belangrijk symbool beschouwden.
Het primaire doel was het verzamelen van honing, maar het was geen hoofdzaak. Men gebruikte eerst (holle) bomen en ( holle) boomstammen om de honing op te slaan. Pas veel later ontstonden bijenkorven. In 1851 ontwikkelde de Amerikaan Lorenzo Langstroth de bijenkast. Zijn houten kast had daarna in Europa -tot vandaag - navolging.
Roel ging gedetailleerd op het bijenleven in. Bijzonder is wel de hiërarchie en de taal in een bijenvolk. Als u meer over bijen wilt weten kunt u die informatie vinden op de site http:// veenendaal.bijenhouders.nl/
Roel gaf met al zijn (uitgebreide) kennis ons het gevoel in een bijenkorf te zitten.
Terugblik workshop ‘Kleurenanalyse en kledingadvies’ op 29 maart 2019
Het was supergezellig met de 35 dames die deelnamen aan de workshop ‘Kleuranalyse en kledingadvies’ die afgelopen vrijdag gegeven werd door Petri Mensonides van Top tot Teen.
Iedereen keek elkaar diep in de ogen, want de kleur ervan bepaalde bij welk groepje je ingedeeld werd.
De kleur van de huid, de ogen en het haar wordt bepaald door koele of warme pigmenten die in je huid aanwezig zijn, want dit bepaalt of je een koel of een warm type bent. Dit is nog alleen maar een grove onderverdeling, want per kleurtype is er ook weer een onderverdeling in matte en heldere kleuren. Natuurlijk gaat het hier allemaal om kleurtype en niet om persoonlijkheidstype, want dat wordt niet door het pigment bepaald. ;-)
- Koel helder type = wintertype: Fel contrasterende heldere kleuren. Denk hierbij aan de rode besjes van de hulst met de diepdonkergroene kleur van de spar of de spierwitte sneeuw met daarboven een diepblauwe heldere lucht.
- Warm helder type = lentetype: Denk hierbij aan de contrasterende kleuren van de rode tulpen en de gele narcissen tegenover het heldergroen van de jonge bladeren aan de bomen. De kleuren hebben een gouden ondertoon.
- Koel gedempt type = zomertype: Denk aan het hooi op wei, de siererwt en de hortensia. De kleuren zijn pastel en gedempt. De natuur is over zijn hoogtepunt heen.
- Warm gedempt type = herfsttype: De kleuren van de herfstbladeren komen hierbij in onze gedachten. Kleuren als bruin, oranje, oker en steenrood. Gouden en gedempte kleuren.
Na de kleurenanalyse werd overgegaan tot de bespreking van het figuurtype en waarop je bij het kopen van kleding zou moeten letten. Het letter waarmee het figuurtype aan wordt geduid is voor iedereen herkenbaar en ik beperk me hierbij tot algemeen advies.
1. X-type:
Evenwicht bewaren tussen schouders en heupen – effen, gladde en stoffen met motieven en structuur - kleurcontrasten die het accent leggen op de taille - getailleerd
2. H-type:
Dunne soepel vallende stoffen met middelgrote motieven – asymmetrische belijning en naden en strepen in de lengte – taille accentueren - recht vallend en getailleerd
3. Y-type:
Stoffen met volume, dessins en lichte kleuren op het onderlichaam – effen, gladden en donkere stoffen op het onderlichaam – accent op heuphoogte – recht vallend en licht getailleerd.
4. O-type:
Effen en gladde soepel vallende stoffen - ton sur ton kleuren – recht vallend en licht getailleerd - lengte naden/strepen en asymmetrische belijning
5. A-type:
Stoffen met volume, motieven en lichte kleuren op het bovenlichaam - effen, gladde en donkere stoffen op het onderlichaam – accent op schouderhoogte – recht vallend en getailleerd
6. I-type:
Kleurrijke stoffen met volume en middelgrote motieven – combinatie van stoffen met verschillende materialen – strepen en naden in de breedte – licht getailleerd
Al met al was het weer een leerzame middag voor de dames en terwijl zij in de weer waren met kleuren en linten, vermaakte een groeiende groep zich aan de klaverjastafel.
Terugblik Wijn - en kaasproeverij gepresenteerd door sommelier Bert Keemink op 21 maart 2019
De 34 deelnemers hadden op deze eerste en vooral zonnige lentedag echt zin in deze middag met wijn en kaas, die door Bert op een leuke manier werd gepresenteerd. Het was inderdaad ook erg gezellig en de diverse kaassoorten, die bij de desbetreffende wijnen werden gepresenteerd, smaakten bijzonder lekker.
Na de ontvangst met een frisse prosecco uit de Italiaanse regio Veneto kregen de deelnemers vijf verschillende wijnen uit het zuidwesten van Roemenië van het huis Cãlusari voorgeschoteld. De zesde en laatste (rode) wijn was een stevige Spaanse Rioja.
Tot slot was er nog een kleine quiz. De winnaar ontving twee champagneglazen. Er komt vast een vervolg.
Terugblik lezing "Het belang van goede voeding én beweging bij het ouder worden” op 15 maart 2019
Voor een groep van zo’n 60 Wijs met je Wijkers heeft Marian Enkelaar ons meegenomen in de complexe wereld van onze eigen chemische fabriek. (ons lichaam).
Via de onderstaande punten werden we bijgepraat over het belang van goed eten, eventueel met de nodige supplement en vooral ook flink bewegen.
· Wat doet goede voeding en bewegen voor ons lijf
· Wat gebeurt er met ons lijf bij het ouder worden
· De diverse voedingsstoffen
· De basisvoeding in de ‘schijf van vijf’
· Wat kunnen we zelf doen om zo gezond mogelijk te blijven
Hoewel best een hele hoop informatie om op te nemen, hebben we er allemaal weer flink wat van opgestoken.
Voor de presentatie van Marian Enkelaar, Klik hier
Terugblik workshop sieraden maken van fietsbanden op 7 maart 2019
De animo was overweldigend, maar helaas was er maar plaats voor 30 personen en werd een wachtlijst aangelegd voor het geval dat er afmeldingen zouden komen. Negenentwintig dames en één heer waren aanwezig op de workshop ‘Sieraden maken van fietsbanden’ die door Anemiek van Wegen gegeven werd.
Iedereen toog enthousiast aan het werk met rubber binnenbanden en kralen aan het gekozen model, maar het viel niet mee en er werd veel gepuft en gesteund. Sommige hadden voor een model gekozen waarvan ze dachten dat het de eenvoudigste was, maar waarvan uiteindelijk bleek dat het de moeilijkste was.
Toch ging iedereen aan het einde van de middag voldaan met een mooi halssieraad naar huis en de dochter van Roel ten Klei zal ongetwijfeld erg blij en trots zijn op de door haar vader gemaakte ketting.
Dank je hartelijk Annemiek voor de goede begeleiding!
Tijdens de workshops is er voor anderen altijd de gelegenheid om een kaartje te leggen.
Terugblik Pub quiz op 1 maart 2019
Roel van den Berg presenteerde de pubquiz en bij alle 36 deelnemers gierden de zenuwen door het lijf, want voor bijna iedereen was het de eerste keer en zouden we wel aan de hoge verwachting kunnen voldoen of weten we te weinig. Er werden groepen gevormd, dus niemand hoefde het alleen te doen en samenwerk maakt immers sterk. De indeling van de groepen was niet vrij. Louis, de voorzitter van Wijs met je Wijk Veenendaal Noordoost, had, rekening houdende met de deelnemers, de indeling van tevoren gemaakt. Het was de bedoeling dat elk team een leuke naam bedacht en in elk team werd druk overlegd wat de naam van het team zou zijn. Uiteindelijk ontstonden er 6 groepen met illustere namen als: Tafel 1, De Whizzkids, De Fourtops, De Uiltjes, Twee om Vier en Tafel 2.
Voordat Roel tot de uitleg overging werd eerst de aanwezige jarig Reina Beumer uitbundig door iedereen toegezongen. Hierna legde Roel uit hoe het in zijn werk ging. Er zouden 6 ronden worden gespeeld en na elke ronde werden de ingevulde formulieren door de jury opgehaald en de uitkomsten besproken.
Ronde 1: Je weet het of niet vragen.
De ronde bestond uit algemene vragen en beredeneren was in de meeste gevallen niet mogelijk, dus inderdaad weet je het wel of weet je het niet.
Ronde 2: Logo’s.
Ook die herken je meestal wel of herken je niet. Vaak zie je die dingen op pakken enz. staan, maar kijk je er gewoon overheen.
Ronde 3: Bestond wederom uit ‘Je weet het of niet vragen.
Halverwege werd er een pauze gehouden en konden we onze hersens eventjes rust gunnen, want het viel niet mee! In de pauze werd er rondgegaan met een lekkere bittergarnituur. Dank je hartelijk BOMMM, want de warme hapjes waren lekker!
Ronde 4: Bekende (ex) inwoners.
In deze ronde was vooral de naam van de dj bij weinige bekend.
Ronde 5: Je weet het of niet vragen
Ronde 6: Stripfiguren.
Er waren er een aantal die iedereen wel kende, maar ook stripfiguren die bij de meesten niet bekend waren.
Na deze 6 ronden was de zware taak aan Rina van Overhagen om als jury te bepalen welke groep gewonnen had en dat was in dit geval Tafel 2, die net 1 puntje meer had dan De Whizzkids die de tweede plaats innam. Daarna volgden Twee om Vier, De Uiltjes, De Fourtops en hekkensluiter was Tafel 1. De eerste zullen de laatste zijn en misschien staan de laatste volgende keer op nummer 1!
Het was weer een bijzonder geslaagde middag en het zal vast niet de laatste keer zijn dat de Pubquiz gehouden wordt.
Terugblik Lezing door Mr. K. van den Berg, notaris op het kantoor van Olenz Notarissen te Veenendaal op 21 februari 2019.
Het onderwerp “Regie over uw vermogen” was voor ruim 70 deelnemers ( !) aanleiding om hun licht over dit boeiende onderwerp op te steken. Er werden daarom zeer veel vragen aan de spreker gesteld.
Ieder mens krijgt op enig moment te maken met het erfrecht. Je kunt jouw wensen op jouw manier regelen respectievelijk de regie hierover houden. Als je niets doet, geldt voor de nabestaanden de wettelijke regeling.
De heer Van den Berg besprak schenkingen, het algemeen testament en het levenstestament, de zakelijke en medische volmacht. Uiteraard fiscale aspecten, te weten Inkomstenbelasting, Erf-en Schenkbelasting respectievelijk de zorgbijdragen voor de Wet Langdurige Zorg (WLZ).
Klik hier voor de presentatie door heer Van den Berg
Als u behoefte heeft voor een nader gesprek over één van deze belangrijke onderwerpen kunt u contact met voornoemd notariskantoor opnemen. Het telefoonnummer luidt : 0318-580749. De heer Van den Berg is per e-mail te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Vanzelfsprekend kunt u ook met uw eigen notaris contact opnemen.
Terugblik workshop Vogelvoer huisje maken op 15 februari 2019
15 enthousiastelingen hadden het dierenwelzijn hoog in het vaandel staan en hadden besloten om de tuin te verfraaien met een restaurant voor vogeltjes.
Dapper met nooit eerder gehanteerde gereedschappen in de weer togen zij aan de slag voor het goede doel.
Aan schroeven, hout en goede wil geen gebrek.
Gelukkig werden we bijgestaan door een professionele kracht van de Karwei, dus echte bokken zijn er niet geschoten. Wel zijn er bijzondere en bijna rechte vogel huisjes gemaakt waar we trots op mochten zijn.
De foto’s spreken voor zich.
Naast dit geweld, waren ook 8 klaverjassers actief. De een wat verder gevorderd dan de ander, maar allemaal even fanatiek. Ondanks dat het binnen was zijn er toch een aantal “nat”gegaan. Maar dat drukte de pret niet.
Terugblik lezing Oman door Harry van der Schot op 7 februari 2019
Een kleine 40 deelnemers hebben deze lezing over de staat OMAN op het Arabisch schiereiland, grenzend onder andere aan Jemen en Saoedi-Arabië, bijgewoond.
Vergezeld van diverse voorwerpen van zijn ruim drie weken durende reis en zo’n 160 prachtige dia’s heeft spreker getracht de deelnemers belangstelling voor dit -onbekende - land met Muscat als hoofdstad op te wekken.
Hij sprak over de geschiedenis, de natuur, de bevolking met haar leefwijze, politiek en religie en de economische ontwikkelingen.
De staatsvorm is een sultanaat, waar een absolute monarchie heerst. OMAN is zeven keer zo groot als Nederland en heeft ongeveer 3½ miljoen inwoners.
Wat de natuur betreft springt de Rubal Khaliwoestijn, die de grootste en droogste woestijn ter wereld is, in het oog. Een andere zeer grote woestijn is de Wahibi Sands. De vele (gerestaureerde ) forten zijn een ander belangrijk opvallend verschijnsel.
Het land is tolerant ten aanzien van de geloofsrichtingen. Behalve dat 82% van de bevolking de islam belijdt, is 15% hindoe en 3% christen.
Olie-en gaswinning zijn de belangrijkste exportproducten. Omdat dit land zeer lang een Brits protectoraat is geweest en de Engelse taal een belangrijk vak op scholen is in combinatie met een sterke handelsgeest, heeft dit mede tot een hoge levensstandaard bijgedragen.
Volgens de heer Van der Schot is OMAN een rijk ontwikkeld land met een geweldige gastvrijheid.
Terugblik Startbijeenkomst tweede helft van het winterprogramma op 1 februari 2019
Meer dan 50 deelnemers bezochten deze middag. Onze voorzitter, Louis van Overhagen, evalueerde de activiteiten van de eerste helft van het seizoen. Hij sprak bovendien zijn waardering uit over de goede opkomst alsmede zijn tevredenheid hoe de activiteiten lopen. Als deze trend zich voortzet, kunnen wij een succesvol eerste seizoen verwachten.
Als onderdeel van deze trend kan vooral de groeiende wandelgroep onder leiding van Ruud Sokolowski met trots worden vermeld. Deze wandelgroep is na ruim een half jaar bijna verdubbeld en telt nu 90 deelnemers.
Ruud presenteerde alle nieuwe activiteiten, zoals deze in de laatste nieuwsbrief staan vermeld.
Ook was Harry van der Schot eveneens op uitnodiging aanwezig om de aanwezigen een voorbeschouwing van zijn lezing op 07 februari a.s. te geven. Het belooft een boeiende lezing te worden.
Het spreekwoordenspel verhoogde zonder meer de gezelligheid. In groepjes moesten de deelnemers zoveel mogelijk spreekwoorden verzamelen en de winnaars hadden zelfs 30 spreekwoorden verzameld.
Het was opnieuw een geslaagde middag.
Terugblik High Tea op 21 december 2018
Het heerste deze vrijdagmiddag een erg gezellige Kerstsfeer in Aller Erf met zo’n 50 deelnemers. Zij voerden onder het genot van een drankje en heel veel lekkere hapjes geanimeerde gesprekken met elkaar.
Terecht merkte Ruud Sokolowski aan het slot op, dat deze geslaagde middag volgend jaar zonder meer voor herhaling vatbaar is.
Voldaan keerde iedereen huiswaarts.
Nog wat foto's:
Terugblik workshop Kerststukje maken op 13 december 2018
Zet 23 dames en 1 woeste man aan lange tafels met een hoop groen, kerstmateriaal en veel goede zin, en kijk wat er van komt (zie de laatste foto)
Onder leiding van Cobi en Marianne werden een enorme berg spullen ( hulstblaadjes, dennentakken, dennenappels, gedroogde lotusvruchten, paddenstoelen, mini kerstballen, steekschuim en een lampjes) in no time verwerkt tot geweldige creaties. Menig huishouden in Noordoost is opgefleurd door dit stukje noeste arbeid.
Na het kopje koffie bij binnenkomst werd met de nodige tips en tricks omtrent opbouw en van de rand naar binnen werken, begonnen om het stuk steekschuim om te toveren tot een heus kerststuk. Het bleek een serieuze zaak te zijn, waarbij het nodig was om vooral bij de buurvrouw te kijken of het daar wel goed ging.
Ondanks dat een enkel stukje terugvocht (de enige gewonde was met een pleister prima geholpen) kwam er al snel vorm in de stukjes.
Hoewel er wel gepoogd is om een pauze voor koffie en thee in te lassen, bleek toch dat de prioriteiten bij het creatieve deel lagen, dus er werd doorgewerkt.
Tevreden werd er na een kleine 2 uur de laatste hand gelegd aan de creaties, een enkeling was nog in de weer met zilverdraad en lichtjes als finishing touch.
Bekijk de foto’s maar, het was weer een geslaagde middag.
Terugblik lezing Energietransitie en Duurzaamheid op 7 december 2018
Er waren 35 deelnemers op deze interessante lezing afgekomen. Bob Dijkman Dulkes van de Gemeente Veenendaal nam het eerste en algemene gedeelte voor zijn rekening. Hij besprak de plannen en projecten van onze gemeente om de beoogde doelen te behalen, die vorig jaar gestart zijn en tot 2021 lopen. Daarmee is de kous nog lang niet af, want dit beleid in deze heeft namelijk als einddoel Veenendaal energieneutraal in 2035.
Onze gemeente heeft daarom vele partijen erbij betrokken waaronder samenwerking en kennisuitwisseling met buurgemeenten en de private sector.
Na de pauze gaf Teun van Roekel van Energieloket Veenendaal een uiteenzetting wat de gevolgen voor bedrijven en particulieren zijn. Hij kreeg veel vragen te beantwoorden over energiebesparende maatregelen in woningen waaronder glas-en kozijnvervanging en het gebruik van duurzame energie ( waterpompen en zonneboilers).
Meer informatie kunt u vinden op www.milieucentraal.nl respectievelijk nieuweenergieveenendaal.nl
Terugblik Sinterklaasbingo op 29 november 2018
Drie goed gevulde prijzentafels stonden bij binnenkomst op de spelers te wachten. Laat ik even een aantal van de gulle gevers benoemen, want zij hebben een niet uit te vlakken bijdrage geleverd aan het slagen van deze gezellige middag.
Veel prijzen zijn o.a. geschonken door:
- Bomm Restaurant Veenendaal;
- Jumbo Ronde Erf Veenendaal;
- Onze Winkel Ronde Erf Veenendaal;
- Elle Belle Veenendaal;
- Gamma Veenendaal;
- Kruitvat Veenendaal;
- Rituals Veenendaal;
- Verder waren er een heerlijke gevulde speculaastaart en een zeer creatief kerststuk te winnen. Beiden gemaakt door deelnemers. Zeer welkome prijzen voor de gelukkige winnaars.
Nadat ieder met de 5 gekochte bingokaarten en een kop thee of koffie aan de verspreid staande tafels plaats had genomen legde bingomeester Jos Schilte het spel uit. Voor sommige was het namelijk nieuw of ver weggezakt aangezien ze het heel lang geleden een keer gespeeld hadden. Hij leidde het spel streng maar rechtvaardig. Riet Grootjen zwaaide de scepter over de prijzentafels.
Vijf ronden en de meesten mensen speelden met 1 kaart per ronde. Ingespannen turend op hun kaarten om geen nummer te missen. Toch was er een enkeling die de hersens extra wilde trainen en zij speelden met het dubbele aantal kaarten. Ik hoorde op een paar plaatsen in de zaal hersens kraken.
Valse bingo’s werden afgestraft door de hele zaal 5 keer op te laten staan en weer te laten zitten. Ruud maakte er zelfs een keer een echte hersentraining van door ons te laten staan als hij ‘zitten’ zei en te gaan zitten bij het woord ‘staan’. Weet je hoe lastig die cognitieve fitnesstraining is, maar wel goed voor het brein.
Aan het eind van de 5 rondes waren er nog wat prijzen en ook nog wat tijd over. Daarom werd er nog een extra ronde gespeeld. Al met al was het weer een echt gezellige middag en Iedereen ging met 1 of meer prijzen naar huis. Zo’n bingomiddag is zeer zeker voor herhaling vatbaar.
Terugblik wijn- en kaasproeverij donderdag 15 november 2018
Het team van WmjW NO had voor deze donderdagmiddag vinoloog en sommelier Bert Keemink uitgenodigd om voor ons, wijkbewoners, een wijn- en kaasproeverij te verzorgen. Nou, wij kunnen wel stellen dat het kaas- en wijnproeven ons erg goed afgaat.
Met de 36 aanwezige proevers zat de stemming er al vroeg in. Als welkomstdrankje, de entree, mochten we een licht bruisje proberen. De Crémant de Bourgogne zowel wit als rosé verkrijgbaar. Bert zei nog “proeven” want proeven is NIET drinken. Het kietelen van de smaakpapillen noemde hij het. Laat ook eerst de wijn even walsen. Het aroma komt dan boven, vervolgens ruiken, wat al 50% van het proeven is. Ja en wat doe je dan? Er stond op iedere tafel een spuugkan!
De maître vervolgde. Drie witte wijnen van verschillende origine kwamen voorbij.
- Een Viognier Alamos uit Argentinië, heerlijk begeleid door een blauw schimmelkaas (Frommage à bleu d’ Auvergne) Dat geeft de wijn een andere smaak in de mond.
- Een Sauvignon Blanc 12% , ietsje zuur, peer, appel uit de streek van La Mancha, Centraal Spanje. Lange afdronk. Met een geiten-fenegriek kaasje een mooie begeleider.
- La Capitana, een Chardonnay uit Chili, Central Valley, 13,5 % (barrel reserved). Een rijke volle wijn met smaken van ananas, boter en vanille. Kaasje: St. Tibaud, een witte schimmelkaas, zacht en romig.
En toen volgde werkelijk een primeur.
- Namelijk de Beaujolais Villages Nouveau. Het is namelijk zo dat pas vanaf 15 november, de 3e donderdag van november, de primeur op de markt gebracht mag worden. We waren er dus als één van de eersten bij. Met een Jersey kaasje erbij erg lekker.
- De Tempranillo Cabernet Sauvignon 2016, 12,5% uit de streek van La Mancha. samen met een Stolwijker een smaakvolle combinatie.
- Een Sangiovese Chianti Classico 12,5% uit Italië. Doet het goed bij gebraden rood vlees.
- De Lanzerac va de Merlot druif uit Zuid Afrika. 14% Geplukt op de wijngaarden van Stellenbosch. De wijn is krachtig en vol van smaak met tonen van zwart fruit. Zeer geschikt om te drinken bij zachte kazen.
Een groot pallet aan verschillende wijnen en evenzo verschillende smaken is aan ons op een Franse joviale, bijna nonchalante wijze gepresenteerd door maître Bertrand, in de volksmond ook wel Bert genoemd.
De kaasjes, het stokbrood met kaasjes waren met zorg uitgekozen en pasten goed bij de wijnen. Dank aan de vrouw van Bert, Lidy, en Piet en Willy Kistenmaker voor het klaarmaken , het inschenken en ronddelen van al het lekkers. Wij hebben er werkelijk van genoten in een fijne ambiance.
Terugblik lezing Syrië en Jordanië door George Bakker op 9 november 2018.
Nadat de 60 deelnemers welkom waren geheten, begon George Bakker over zijn verslag van zijn reis in 2005 naar Syrië en Jordanië te vertellen.
Deze twee landen hebben een bijzonder rijke geschiedenis, die tot zeer ver voor onze jaartelling is begonnen. Er waren heel veel volkeren, die op deze regio hebben geaasd. Beiden landen liggen in het stroomgebied van twee grote rivieren, de Eufraat en de Tigris, en zijn rijk aan veldslagen in de strijd om de macht.
Van deze volkeren kunnen er twee belangrijke worden genoemd. Namelijk de Arabieren, die Damascus tot hoofdstad kozen en de Ottomanen, die vanaf 1516 vier eeuwen over deze regio hebben geregeerd.
Na de eerste Wereldoorlog met de instorting van het Ottomaanse Rijk werd Jordanië een Brits en Syrië een Frans Mandaat. Pas in 1946 werden beide landen zelfstandig.
Na de pauze kregen de deelnemers een prachtig beeldverslag ( voorzien van commentaar ) te zien. Door het oorlogsgeweld in Syrië zijn deze beelden echt historisch te noemen, omdat zeer veel van de getoonde gebouwen gedeeltelijk dan wel geheel zijn verwoest.
Van Jordanië werd onder andere de stad Petra getoond, die toevallig op voornoemde dag door natuurgeweld ernstig werd aangetast.
Terugblik workshop Origami op 1 november 2018.
Als je aan parachutespringen denkt dan zie je iemand in de lucht hangen aan een doek. Je denkt dan niet meteen aan “dat is goed opgevouwen geweest”. En toch is de vouwtechniek van de parachute afgeleid van de Origami kunst. Bijzonder vindt u niet?
Het papiervouwen heet in Japan Origami. Het komt er op neer het papier zonder hulpmiddelen als een schaar of een mes te vouwen tot een waar kunstwerk. Japanners houden hiervan. Het behoort tot hun cultuur. Net zoals de kraanvogel . Waarom de kraanvogel?
In Japan, China en andere Aziatische landen wordt de kraanvogel als gelukbrengend beschouwd en is de kraanvogel het symbool voor een lang leven, vrede, gerechtigheid en zijn kraanvogels de boodschappers van wijsheid. De witte kraanvogel is volgens de Tibetanen het symbool van de vrijheid. Na de Tweede Wereldoorlog zijn veel Japanners ernstig ziek geworden door radioactieve straling van twee atoombommen. Door zelf 1000 kraanvogels te vouwen mochten ze een wens doen. U begrijpt wel wat ze wensten. Als u meer wilt lezen over de kraanvogel verwijs ik u graag naar deze site.: https://www.uchiyama.nl/ngkraanvogels.htm
Het is donderdagmiddag 1 november. In de grote zaal zitten 20 cursisten aandachtig te luisteren naar wat Joke Spros vertelt over Origami. Op de tafel liggen velletjes papier in verschillende kleuren van 16x16cm. “Daar gaan we zo dadelijk een zwaan van vouwen” zegt ze. Makkelijker gezegd dan gedaan. Ze legt in eenvoudige stappen uit hoe dat in zijn werk gaat. Eerst heel veel scherpe lijnen vouwen en dan alles samenbrengen tot een kleiner vierkant. Dit is de basis voor de meeste modellen.
Geleidelijk ontstaat iets wat op een zwaan gaat lijken. De eerste serie is af. Wel veel verschillende zwanen. Het is stil, iedereen concentreert zich op de tweede en derde zwaan. Marianne Zwaan (toeval bestaat niet) assisteert Joke en geeft aanwijzingen en helpt de cursisten waar nodig. De creaties worden alsmaar mooier. Een enkele zwaan denkt er zelfs over het luchtruim te kiezen.
Het papier wordt kleuriger. Zilver- en goudkleurig doen het goed in de kerstboom. Het lukt nog niet iedereen even goed zonder de aanwijzingen van Joke en Marianne maar aan het einde van de middag kon iedereen tevreden zijn. Om thuis ook wat te oefenen kreeg men nog een setje velletjes mee. Wederom een hele fijne middag om op terug te kijken en wellicht nog een keer te doen. Onder een waarderend en warm applaus werden Joke en Marianne bedankt en kregen als dank iets lekkers mee.
Terugblik Ouderen en Brandpreventie op 26 oktober 2018
Langzaam druppelen de geïnteresseerden voor deze interessante lezing binnen en natuurlijk wordt er onder een gezellig praatje met de andere bezoekers eerst een kopje koffie en thee gedronken.
Met 2 man was de brandweer van Veiligheidsregio Utrecht aanwezig en er bleek dat we denken veel te weten, maar weer bleek dat we eigenlijk veel niet weten.
Algemene ‘weetjes’:
Wist u dat de brandweer in eerste instantie met 6 man naar een brandmelding komt?
Wist u wat het kost als een brandweerwagen uitrukt? Het kost veel geld, maar ze komen altijd en beter voor niets komen dan te laat.
Wist u dat een gedeelte van de beroepsbrandweer op de post slaapt, maar dat de rest bestaat uit vrijwilligers die in de buurt van de kazerne moeten wonen?
Wist u dat de vrijwilligers veelal verlofuren inleveren om ons te redden?
Wist u dat ze een vrijwilligersvergoeding krijgen?
Wist u ook dat een brandweerman of vrouw gemiddeld tussen de 45 en 55 jaar is en dat ze 2 jaar een training krijgen?
‘Weetjes’ over huisbranden:
Wist u dat een brandblusser van 6 liter maar 25 seconden spuit, maar dat het toch goed is om een blusser in huis te hebben, want als u een beginnende brand zelf kunt blussen is dat heel erg fijn.
Er zijn brandblussers gevuld met schuim, kooldioxide en met poeder. Verder is het ook handig om een blusdeken ergens neer te hangen waar hij snel te pakken is.
Wist u wat de top 3 van huisbranden is?
Dat zijn:
- vlam in de pan en als dat gebeurt nooit blussen met water, maar direct luchtdicht afsluiten met bij voorbeeld een deksel of er een bakplaat;
- de wasmachine en de wasdroger. Hier zijn de grootste boosdoeners het stoffilter en de elektrische bedrading. Het is dus zaak het stoffilter goed schoon te houden en beide apparaten op een afzonderlijke groep aan te sluiten;
- schoorsteenbrand is nummer 3 en om dit te voorkomen is het belangrijk het roetkanaal regelmatig te laten reinigen.
Verder is het verstandig om voor geval van nood een vluchtplan af te spreken, een duplicaatsleutel op diverse plaatsen langs de vluchtweg in de buurt van de buitendeur aan een haakje te hebben hangen. Ook is het verstandig om een rookmelder op elke verdieping te hebben hangen en koop dan niet zo’n goedkoop ding, maar koop er eentje die 10 jaar meegaat en waar je dus ook echt op kunt vertrouwen.
Heeft u trouwens ook wel eens aan een CO-melder gedacht? Koolmonoxide is reukloos en dus een sluipmoordenaar. Bevestig deze bij de CV-ketel hoog, maar verder op neushoogte.
Over zonnepanelen is momenteel ook veel te doen en daarover bestaat qua brandveiligheid nog veel onduidelijkheid.
Vermoedelijk weet iedereen het wel, maar het werd nog maar even genoemd, want onze aandacht kan er niet vaak genoeg op gedrukt worden. Wilt u meer informatie dan kunt u dat vinden op: www.vrubrandweer.nl/wonen.
Voor vragen kunt u contact opnemen via:
Telefonisch: 06 12 958599 en 088 878 1000,
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Facebook: veiligheidsregioutrecht
Twitter: @vrutrecht
Al met al was het een zeer leerzame en interactieve middag waarin we merkten dat we nog veel konden leren omtrent brandpreventie.
Terugblik workshop Schilderen op 18 oktober 2018
De grote zaal in het zalencentrum Aller Erf wordt in gereedheid gebracht voor de workshop schilderen o.l.v. beeldend kunstenaar Anja Sokolowski.
Tegen twee uur lopen de eerste deelnemers binnen. De koffie en thee staat klaar. Keurig verzorgd door Bommm Smaakmakers. Meer mensen komen binnen, er ontstaan gesprekken. Dan is het zover dat de workshop kan beginnen. Alle deelnemers hebben een plaatsje bij één van de tafels gevonden.
Het thema voor deze workshop is: “de lange hete zomer”
Dat was het inderdaad. Maar hoe zet je dat beeld nou op het doek? Hoe krijg je überhaupt iets op het doek zodat het ook nog ergens op lijkt. Laat dat nu de uitdaging zijn die in deze workshop naar voren komt.
Anja begint, de deelnemers luisteren aandachtig. Op hun tafel staan of liggen een plastic bordje, een potje met water, een stukje keukenrol, een potlood, een kwast en natuurlijk het schildersdoekje want daar moet iets op. Al snel wordt duidelijk wat de bedoeling is. Maak bijvoorbeeld eerst een schets met een potlood op papier. Dat helpt straks bij het schilderen.
De kleuren acrylverf worden uitgekozen. Het doekje krijgt een basiskleur, want Anja zegt “werk van achteren naar voren”. Dus begin met de achtergrond. Droog of laat de verf een poosje drogen, want er gaat natuurlijk nog meer op komen.
Verschillende deelnemers hebben zelf voorbeelden meegenomen, anderen laten zich door beschikbaar gestelde plaatjes inspireren. Allemaal met de bedoeling hun eigen creatie aan het doek toe te vertrouwen.
Intussen geeft Anja persoonlijke tips. Het is redelijk stil in de zaal. Het concentratiepeil is bij menigeen hoog. Sommigen hebben nooit geschilderd. Een brede of smalle kwast, hoe krijg ik die kleur, is de compositie wel goed, hoe krijg ik diepte. Gaat het wel lukken. Veel vragen dus.
En dat maakt schilderen zo boeiend. Je zit een moment helemaal in je eigen wereld.
Na bijna 2 uur “hard” werken mag het resultaat er zijn. Iedereen heeft zijn of haar creatie zo goed als af. Hier en daar help Anja met enkele halen van de kwast de finishing touch te geven.
Al met al is het een geweldige workshop geweest met enthousiaste deelnemers, die thuis met enige trots hun kunstwerk kunnen laten zien.
Terugblik lezing Kees Zwaan op 12 oktober 2018
Op deze eerste lezing in onze wijk over hoe is de Hoge Veluwe is ontstaan alsmede haar ontwikkeling met daarbij de opkomst en de ondergang van de familie Kröller-Müller hield de heer Zwaan tot de laatste minuut de 55 deelnemers een boeiende uiteenzetting voor.
De levensloop van Anthony Kröller en zijn echtgenote Helene Müller werd in hoofdlijnen belicht. Als succesvol zakenman wist hij zowel een omvangrijk bedrijf als een zeer groot vermogen op te bouwen. Er werden goede relaties met bepaalde personen onderhouden, zoals Hendrik Bremmer, Sam van Deventer en Hendrik Berlage die ieder hun specialiteit hadden en invloed op hun besluiten hadden.
Genoemd kan worden de opbouw van de zeer omvangrijke kunstcollectie en de bouw van het jachthuis Sint Hubertus, dat de symmetrische vorm van een gewei heeft, met het bijzondere en moderne interieur voor die tijd. Na een conflict met het echtpaar trok Berlage zich van de bouw terug. Henry van de Velde zette de bouw voort. Het is nu een monument. De toehoorders kregen door middel van een diavoorstelling een uitgebreide rondgang door alle vertrekken te zien.
De heer Kröller kocht veel werken op veilingen. Uit Parijs bijvoorbeeld nam hij stapels schilderijen van Van Gogh mee. De periode van de Tweede Wereldoorlog heeft de gehele kunstcollectie door de opslag op het terrein achter een dikke deur ( nog steeds zichtbaar) overleefd.
Tot 1920 leefden zijn in alle luxe. In dat jaar kwam de financiële ommekeer. Zij hadden een project op stapel staan, namelijk “Het Groote Museum”. Met de bouw is men wel begonnen, maar tot vandaag kunt u bij een bezoek aan het park alleen nog de muren aanschouwen. Door algemene omstandigheden werd de bouw gestaakt.
De jaren dertig heeft hen eveneens getroffen. In 1935 werden alle gebouwen -inclusief het jachthuis- overgedragen aan de stichting “Nationaal Park De Hoge Veluwe”. Hun financiële problemen leidde er verder toe, dat in 1937 de gehele kunstcollectie aan de Staat werd verkocht.
In datzelfde jaar werd begonnen met de bouw van het “Overgangsmuseum”, welke nog steeds als tentoonstellingsgebouw in gebruik is.
Eva Rovers in 2010 en Ariëtte Dekker in 2015 hebben afzonderlijk een biografie over het echtpaar geschreven. in het boek “Leven op Krediet” van Ariëtte Dekker wordt bijvoorbeeld de opbaarmaking van maar liefst 3.400 brieven van de innige correspondentie tussen mevrouw Helene Müller en Sam van Deventer besproken. Ook de rol van de heer Van Deventer in de Tweede Wereldoorlog, die als het ware de macht overneemt wordt belicht. Deze man ligt zelfs vlakbij dit echtpaar begraven. De heer Kröller overleed in 1941 en zijn echtgenote in 1939.
Geslaagde startbijeenkomst op 04 oktober 2018 in Aller Erf
Na een welkom door onze voorzitter, Louis van Overhagen, werd door hem de doelstelling van onze organisatie genoemd, namelijk dat mensen in onze wijk elkaar (beter) leren kennen.
Hij maakte een onderscheid tussen centrale activiteiten, zoals die in het najaarsprogramma in de uitnodiging vermeld stonden; themagroepen zoals wandelen en lezen; activiteiten die nog opgestart moeten worden zoals klaverjassen en bridgen en tenslotte aanhaakactiviteiten, welke Stichting De Babbelbox organiseert.
Vervolgens werden de bestuursleden respectievelijk de leden van de activiteitengroep aan de aanwezigen voorgesteld. Deze middag hebben zich van de 107 bezoekers maar liefst 62 personen zich als nieuwe deelnemer aangemeld. Een fraai resultaat.
Daarna nam wethouder de heer D.Lochtenberg het woord. Hij uitte lovende woorden over het project Wijs-met-je-Wijk in geheel Veenendaal, waarvoor hij namens de gemeente grote waardering heeft. In dit kader noemde hij met groot enthousiasme het totale aantal deelnemers in de drie wijken waar onze stichting actief is; namelijk ongeveer 1.000 personen. Het gehele project ontvangt dus de volledige steun van onze gemeente.
Ruud Sokolowski als derde spreker gaf een toelichting op het komende activiteitenprogramma. Het wandelen onder zijn leiding is nu al een succes. Deze activiteit zal nu op meerdere locaties in de bossen in de omgeving van Veenendaal gaan plaatsvinden. Ook komt er een splitsing met een groep die 60 minuten zal gaan wandelen, terwijl een andere groep 90 minuten over een traject zal gaan doen.
Ten slotte dankte Louis van Overhagen alle aanwezigen voor hun komst en de heer Lochtenberg in het bijzonder.